Domowy przepis na żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie należy do dań Kuchni Polskiej. Jest tradycyjnym danem na świąteczny czas ale też pożywną potrawą na codzienny obiad. Żurek słynie z charakterystycznego smaku oraz tego, że ma wiele właściwości odżywczych. Czego potrzebujemy, aby przygotować tradycyjny żurek na zakwasie?
Składniki na żurek
- 500 ml zakwasu żytniego (można przygotować samodzielnie lub zakupić gotowy)
- 2 l bulionu
- 3 białe kiełbasy
- ząbek czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- majeranek
- 1 mała cebula
- sól, pieprz do smaku
Jak zrobić zakwas na żurek?
Przygotowanie domowego zakwasu jest proste. Tylko musimy pamiętać, aby przygotować go wcześniej. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy:
- 6-7 łyżek mąki żytniej
- słoik
- gaza lub ściereczka
Zakwas na żurek krok po kroku
- Mąkę wsypujemy do słoika i wlewamy 0,5 litra wody.
- Następnie słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.
- Należy raz lub dwa razy dziennie zamieszać.
Jak zrobić żurek na zakwasie?
- Podgrzewamy bulion.
- Następnie kroimy boczek i cebulę i podsmażamy na patelni do momentu aż kolor będzie złocisty.
- Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do bulionu, dodajemy też kiełbasę, najlepiej w całości.
- Do tak przygotowanej bazy dodajemy wcześniej przygotowany zakwas.
- Gotujemy około 30-40 min.
- Do wywaru dodajemy lekko przeciśnięty ząbek czosnku, łyżkę chrzanu oraz majeranek.
- Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy śmietanę. Pamiętajmy, że przed dodaniem jej do wywaru najpierw musimy ją zahartować poprzez wlanie kilku łyżek wywaru do śmietany.
- Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki.
- Serwujemy z pokrojonym jajkiem.
Smacznego 🙂