Przepis na żurek na zakwasie - jak zrobić domowy żur?

Domowy przepis na żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie należy do dań Kuchni Polskiej.  Jest tradycyjnym danem na świąteczny czas ale też pożywną potrawą na codzienny obiad. Żurek słynie z charakterystycznego smaku oraz tego, że ma wiele właściwości odżywczych. Czego potrzebujemy, aby przygotować tradycyjny żurek na zakwasie?

Składniki na żurek

  • 500 ml zakwasu żytniego (można przygotować samodzielnie lub zakupić gotowy)
  • 2 l  bulionu
  • 3 białe kiełbasy
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka chrzanu
  • majeranek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zakwas na żurek?

Przygotowanie domowego zakwasu jest proste. Tylko musimy pamiętać, aby przygotować go wcześniej. Do przygotowania zakwasu potrzebujemy:

  • 6-7 łyżek mąki żytniej
  • słoik
  • gaza lub ściereczka

Zakwas na żurek krok po kroku

  1. Mąkę wsypujemy do słoika i wlewamy 0,5 litra wody.
  2. Następnie słoik przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni.
  3. Należy raz lub dwa razy dziennie zamieszać.

Jak zrobić żurek na zakwasie?

  1. Podgrzewamy bulion.
  2. Następnie kroimy boczek i cebulę i podsmażamy na patelni do momentu aż kolor będzie złocisty.
  3. Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do bulionu, dodajemy też kiełbasę, najlepiej w całości.
  4. Do tak przygotowanej bazy dodajemy wcześniej przygotowany zakwas.
  5. Gotujemy około 30-40 min.
  6. Do wywaru dodajemy lekko przeciśnięty ząbek czosnku, łyżkę chrzanu oraz majeranek.
  7. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut.
  8. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy śmietanę. Pamiętajmy, że przed dodaniem jej do wywaru najpierw musimy ją zahartować poprzez wlanie kilku łyżek wywaru do śmietany.
  9. Przed podaniem kroimy kiełbasę w plasterki.
  10. Serwujemy z pokrojonym jajkiem.

Smacznego 🙂

 

 

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj