Flaki wołowe to tradycyjne polskie danie. Mimo tego że jest bardzo wyraziste i nie każdy potrafi się do nich przekonać, to stanowi jedno z najpopularniejszych dań. To świetna propozycja na chłodne jesienne i zimowe miesiące. Flaki wołowe są bowiem rozgrzewające i aromatyczne. Wyjaśniamy, jak przyrządzić idealne flaki wołowe. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, to również mamy dla ciebie propozycję.

Najlepszy przepis na flaki wołowe

Receptura flaków wołowych opiera się oczywiście na pokrojonych w paski fragmentach mięsa wołowego. Przepisy mogą się nieco różnić – w zależności od regionu czy lokalnych tradycji, w ramach której przyrządza się flaki wołowe. Przepis na flaki można także modyfikować z uwzględnieniem indywidualnych preferencji. Oto przepis na tradycyjną wersję flaków.

Flaki wołowe – przepis

Składniki:

  • Surowe flaki: 1 kg flaków krojonych (można kupić gotowe flaki wołowe gotowane krojone)
  • kawałek selera,
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oleju,
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • Pół łyżeczki ostrej papryki, 
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Flaki należy opłukać i włożyć do dużego garnka, a następnie zalać wodą. Gotować około 25 minut, po czym wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Gotować kolejną godzinę aż do miękkości flaków. Powtórzyć czynność i przepłukać flaki, po czym przełożyć je do czystego garnka i zalać wodą. Na tym etapie należy dodać przyprawy (liście laurowe, pieprz, sól, czosnek i ziele angielskie). Dodać obrane i starte na dużych oczkach warzywa (marchewki i seler). Całość gotować jeszcze przez 30 minut. W międzyczasie obrać i posiekać cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę. Następnie wlać ją do flaków wołowych. Całość doprawić gałką muszkatołową, imbirem, papryką oraz majerankiem. Wymieszać i gotowe, można się cieszyć niepowtarzalnym smakiem idealnie przyprawionych flaków.

Flaki wołowe na rosole – jak szybko ugotować flaki?

Flaki to pyszna oraz intrygująca potrawa, ale jej przygotowanie jest dosyć czasochłonne. Jak sobie to ułatwić, gdy nie masz czasu, a chcesz skosztować flaków? Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie spiżarki w gotowe flaki wołowe na rosole. Produkt charakteryzuje się zdrowym i prostym składem: przedżołądki wołowe, żelatyna wieprzowa i woda. Jest pakowany worek zamykany hermetycznie w atmosferze ochronnej, a jego termin przydatności wynosi 50 dni.

Zaawansowane technologicznie metody produkcji oraz najwyższej jakości składniki to gwarancja niepowtarzalnego smaku. Dużą zaletą jest także łatwość przygotowania takich gotowych flaków. Flaki wołowe w rosole wystarczy zagotować i można od razu delektować się wybornym smakiem. To świetny pomysł na szybki posiłek.

Gotowe flaczki wołowe do samodzielnego przyrządzenia

Dostępne są nie tylko flaczki wołowe na rosole, ale także gotowane i pokrojone flaki, które są bazą dania. Taki produkt należy samemu doprawić. Wystarczy odlać wodę, włożyć flaczki do rosołu, dodać przyprawy i gotowe.

Najwięcej czasu zabiera samo ugotowanie flaków, tak aby były miękkie. Jeśli zatem masz ochotę na pyszne, rozgrzewające i aromatyczne flaczki wołowe w rosole, to wcale nie musisz spędzać w kuchni całego dnia. Sięgaj po zdrowe i skomponowane z doskonałych składników gotowe flaki wołowe i ciesz się szybkim posiłkiem. Jeśli zależy ci na czasie, to koniecznie postaw na flaczki wołowe w rosole, które wystarczy tylko podgrzać. 

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj