Domowy przepis na placki ziemniaczane (plendze)
Plendze to nic innego jak placki ziemniaczane. Kto ich nie lubi? Osobiści uwielbiam je, jak i wszyscy moi domownicy. Jeżeli już wezmę się za ich smażenie, to rozchodzą się w tempie ekspresowym. Żeby zrobić pyszne placki ziemniaczane potrzebujemy tylko kilku poniższych składników.
Składniki na plendze
- 1 kg ziemniaków;
- 2 jajka;
- 1 cebula;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- sól i pieprz;
- olej do smażenia.
Jak zrobić plendze?
Jeżeli mamy już przygotowane wszystkie składniki, możemy zabrać się do robienia placków ziemniaczanych. Jest to pracochłonne ale efekt końcowy jest tego wart.
- Ziemniaki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. To samo robimy z cebulą.
- Odlewamy nagromadzony sok.
- Dodajemy mąkę i jajka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie, można dodać trochę więcej mąki.
- Na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się dosyć mocno nagrzeje. Jak olej nie będzie dobrze rozgrzany, placki nam się po prostu przypalą.
- Na patelnię nakładamy łyżką ciasto i smażymy kilka minut z każdej strony (powinny mieć złoto-brązowy kolor). Jeżeli chcemy chrupiące placki – smażymy chude, jeżeli miękkie w chrupiącej skorupce – smażymy grubsze. Następnie kładziemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Teraz wystarczy dobrać ulubiony dodatek i zjeść póki jeszcze są gorące.
Z czym podać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane świetnie smakują np. na słodko ze śmietaną i cukrem jak również wytrawnie np. z gulaszem czy sosem czosnkowym. Nadają się zarówno na obiad jak i na kolację.