Domowy przepis na spaghetti Carbonara
Makaron spaghetti idealnie komponuje się nie tylko z popularnym sosem bolognese. Carbonara to jeden z ulubionych przepisów kuchni włoskiej znany na całym świecie, który przygotowuje się błyskawicznie. Podstawę stanowi jajko oraz wędzony boczek.Kwestią gustu pozostaje dodanie do sosu śmietany, która choć w oryginalnym przepisie nie widnieje, jednak z powodzeniem dodaje się ją do sosu by danie było bardziej treściwe.
Spaghetti Carbonara – składniki (2 porcje):
- 2 jajka
- 100 g wędzonego boczku (lub suszonego tzw. włoskiej pancetty)
- 150-200 g makarony spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 30 g sera Pecorino (lub bardziej popularnego Parmezanu, czy Grana Padano)
- do smaku sól i świeżo mielony pieprz (jest bardzo ważny!)
Jak zrobić Spaghetti Carbonara?
- Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka najlepiej sparzyć wrzątkiem, a następnie wraz z solą dokładnie roztrzepać. Na patelni podsmażamy boczek (najlepiej bez dodatkowego tłuszczu, który i tak wytopi się z boczku).
- Kiedy się zarumieni dorzucamy krojony lub rozgnieciony przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Smażymy maksymalnie minutę, by nie przypalić czosnku.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy do boczku makaron. Całość posypujemy połową startego sera, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Ostatnią fazą jest polanie roztrzepanymi jajkami. Nie mają się one ściąć na jajecznicę, a utworzyć charakterystyczny dla dania, kremowy sos. Zgęstnieć pozwoli im gorący makaron, więc patelnię należy zdjąć z ognia. Podajemy natychmiast.
- W wersji ze śmietanką jajka roztrzepujemy z dodatkiem śmietanki 30%. Boczek z czosnkiem można podlać winem wytrawnym (ok. 100 ml).