Ciasta, lody czy czekolady pozwalają cieszyć się odrobiną rozkoszy. A jeśli sięgniesz również po kieliszek wykwintnego wina deserowego, Twoje zmysły smaku zostaną rozpieszczone do granic możliwości. Oczywiście ich wybór jest nieco inny niż w przypadku win serwowanych do obiadu. Z jakimi więc trunkami ulubione słodkości komponują się najlepiej? Dziś udzielimy Ci kilka wskazówek, które pozwolą uzyskać tak zniewalający efekt.
Wina deserowe – jak łączyć je ze słodkościami?
Napoje alkoholowe i desery to idealna para. Sztuka ich dobrania bywa jednak niejednokrotnie problematyczna. Chcąc raczyć swoje podniebienie wspaniałym smakiem wynikającym z połączenia słodkiego posiłku z winem deserowym, musisz pamiętać o najważniejszej kwestii.
Przyjęło się, że smaki powinny być ze sobą zestawione na zasadzie podobieństw. Dlaczego? Przede wszystkim, aby uniknąć wrażenia, iż deser jest zbyt kwaśny. Oczywiście co za dużo to nie zdrowo. Ogromna ilość cukru w kieliszku oraz na talerzu lub w pucharku może doprowadzić do dyskomfortu w postaci nudności.
Wspomniana wyżej zasada sprawdzi się w większości przypadków. Jak natomiast wygląda to w praktyce? Zajadając się np. białą czekoladą lub deserem z bitą śmietaną, warto sięgnąć po kieliszek białego słodkiego wina, takiego jak Verduzzo Marca Trevigiana IGT. To doskonała propozycja również do szarlotki, a także suszonych owoców.
Stonowany aromat win deserowych idealnie współgra z owocami
A może skusił Cię deser, którego głównymi składnikami są owoce i chcesz uwydatnić ich smak? Mając przed sobą kartę z winami, wybierz wówczas to, które cechuje się stonowanym aromatem. Przykładowo, Gaierhof Trentino Moscato Giallo jako białe wino deserowe o kwiatowym zapachu z nutami owoców tropikalnych, gruszki oraz szałwii, ze względu na swoją lekkość zdecydowanie nie przytłoczy deseru.
Dobór win deserowych do cięższych, czekoladowych słodkości
Nieco bardziej problematyczny jest dobór wina deserowego do czekoladowych słodkości. Zwłaszcza jeśli mowa o szczególnie ciężkich deserach w postaci tych, które zawierają ciemną czekoladę. A zwłaszcza gorzką. Wówczas z góry należy wykluczyć kwaśne warianty. Śmiało natomiast, można skosztować mocnego czerwona wina np. Recioto della Valpolicella. Aromat dojrzałych owoców z nutą czekoladowo-wiśniową doskonale pasuje do wypieków na bazie kakao. A jeśli wypróbujesz je wraz z truskawkami – niesamowite wrażenia smakowe gwarantowane!
Pamiętaj również, że im cięższy deser czeka na skosztowanie, tym równie cięższe powinno być czerwone wino deserowe.