Ile kawałków sushi zjada jedna osoba?

Sushi to flagowe danie z Dalekiego Wschodu, które szturmem podbiło serca miłośników dobrej kuchni niemalże na całym świecie. Ci, którzy jeszcze nie mieli jeszcze okazji poznać smaku fantazyjnych rolek z pewnością zastanawiają się jednak, ile sushi trzeba zjeść, by zaspokoić głód. Jeśli również chcesz poznać odpowiedź na to pytanie, zapraszamy do dalszej lektury!

Jakie porcje sushi serwują japońskie restauracje?

Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie z niezwykle aromatycznych dań, na które składa się cały wachlarz różnorodnych składników. Takie potrawy zachwycają bogactwem smaków nawet największych sceptyków kulinarnych doznań. Wystarczy spojrzeć na ofertę ze strony Sushi Friends, należącej do jednej z najczęściej polecanych krakowskich restauracji z sushi na wynos, by przekonać się, jak wiele możliwości wyboru otwiera kuchnia azjatycka. 

Zgodnie z japońską tradycją, przy stole liczy się jednak nie tylko różnorodność, ale również dobre maniery i… umiar. To właśnie dlatego w restauracjach – zarówno w Azji, jak i w innych częściach świata – serwowane są umiarkowanych rozmiarów porcje, które pozwolą cieszyć się harmonią zróżnicowanych smaków, ale dostarczą również odpowiednią ilość kalorii i pozwolą zaspokoić głód, bez uczucia przesytu.

Ile kawałków sushi zamówić na imprezę?

Na to pytanie trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy bowiem od liczby uczestników spotkania, ale również i od innych potraw, które znajdą się na stole. Po przejściu na witrynę internetową: https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/odkryj-zestaw-sushi-100-za-100-zl sprawdzić możesz, co zawiera typowy zestaw imprezowy z sushi. Jak nietrudno zauważyć, planując tego rodzaju przystawki, warto postawić na różne warianty, spośród których każdy z pewnością wybierze swoją ulubioną wersję smakową. Z reguły uznaje się, że na jednym talerzu sushi powinno znaleźć się od 4 do 8 kawałków, choć wiele zależy również od:

  • indywidualnych preferencji,
  • rodzaju sushi,
  • wagi wybranych rolek.

Ile waży rolka sushi?

Wiesz już, że liczba sushi na jedną osobę zdeterminowana jest m.in. przez wagę rolki. Ta z kolei może wahać się w granicach od 150 do 200 g, w zależności od wybranych składników. Jeśli postawimy na tuńczyka, paprykę, japońską rzepę czy awokado, waga rolki będzie z pewnością nieco wyższa niż tej, którą składa się z ogórka czy rzodkiewki.

Wiedząc, ile waży rolka sushi, można łatwo obliczyć wagę poszczególnych kawałków. Standardowo każda z nich dzielona jest bowiem na 6 do 8 części, a więc pojedyncze fragmenty ważą z reguły ok. 25 g.

Kawałki sushi na osobę — jaka jest odpowiednia porcja?

W jakiej ilości spożywa się najpopularniejsze rolki?

Sushi występuje w wielu wariantach, różniących się od siebie nie tylko poszczególnymi składnikami, ale również i rozmiarem. Wszystkie te elementy składają się z kolei na liczbę kawałków, które mogą być spożyte przez jedną osobę. I tak:

  • sushi nigiri – najpopularniejszy wariant potrawy z Dalekiego Wschodu – podawane jest z reguły w zestawach po 3 kawałki na każdą osobę przy stole,
  • sushi maki – na ogół spożywa się w ilości od 6 do 8 kawałków na osobę, co zależy od wybranych składników, tworzących daną rolkę,
  • futomaki – standardowa porcja dla jednej osoby wynosi w tym przypadku 8 kawałków,
  • sashimi – z reguły serwuje się w ilości ok. 4 plastrów na każdego uczestnika spotkania.

Jak już zostało wspomniane, liczba zjedzonych kawałków zależy również od indywidualnych preferencji i gustów, a także od apetytu każdej z osób, zasiadających do stołu.

Jak podawać sushi?

Spożywanie sushi często wiążę się ze ściśle określonym rytuałem, tworzonym przez wielowiekową tradycję Dalekiego Wschodu. To właśnie dlatego istotna jest nie tylko liczba serwowanych kawałków sushi, ale również sposób ich podania. Przygotowując poczęstunek, warto zadbać więc również o ostry chrzan wasabi i sos sojowy, wydobywający kwintesencję smaku z potrawy, a także o marynowany imbir, który oczyści kubki smakowe i przygotuje uczestników spotkania na kolejne doznania smakowe. Całość podkreśli zielona herbata, spożywana tradycyjnie po posiłku.

Samo sushi warto zaserwować na dużym, płaskim talerzu lub też na drewnianej desce, pamiętając, by każda osoba otrzymała również własny zestaw pałeczek, jeśli będą one używane, talerzyk i miseczkę na sushi i sos oraz czarkę, do której w odpowiednim czasie nalany zostanie aromatyczny napój.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj