Wino produkowane jest w wielu krajach, a jego wytwarzanie urosło dzisiaj niemal do rangi sztuki. Powstał nawet dział nauki zajmujący się produkcją wina – jego nazwa to enologia, którą można studiować np. we Francji. Koneserzy potrafią wydać krocie na wina kolekcjonerskie, jednak przeciętny amator trunków często ma problem z odróżnieniem dobrego wina od tego gorszego gatunku. Aby ułatwić sobie to zadanie, warto wiedzieć, gdzie produkowane są najlepsze wina świata i jakie ich rodzaje cenione są najbardziej.

Gdzie produkuje się najlepsze wina?
Produkcją wina zajmują się głównie kraje położone w umiarkowanym lub ciepłym klimacie, który sprzyja uprawie winorośli. Najlepsze warunki panują w basenie Morza Śródziemnego, dlatego największymi producentami wina są Francja, Włochy i Hiszpania. Tradycje winiarskie sięgają w nich czasów starożytnych, więc produkowane przez nie wina uznawane są dzisiaj za najlepsze na świecie. Warto jednak dodać, że w prestiżowych konkursach często wygrywają również wina portugalskie.

Ogólnie przyjmuje się, że dobre wino może powstawać wyłącznie z winogron dojrzewających w odpowiednich warunkach. Z tego względu wina produkowane w Polsce nigdy nie osiągną smaku win hiszpańskich – chłodny klimat nie pozwala bowiem na osiągnięcie odpowiedniej dojrzałości owoców. Dobre warunki do uprawy winorośli panują jednak nie tylko na południu Europy, ale także na innych kontynentach. Najlepsze wina świata obejmują więc trunki pochodzące z takich krajów jak:
– RPA (Afryka),
– Argentyna i Chile (Ameryka Południowa),
– USA (Ameryka Północna),
– Australia i Nowa Zelandia.
Dość dobre warunki do uprawy winogron panują również w Azji, jednak wina chińskie czy japońskie wciąż nie cieszą się dużą popularnością.

Najlepsze wina świata według szczepów
Pomimo że na całym świecie uprawia się wiele odmian winorośli i wciąż powstają nowe krzyżówki, za najlepsze wina świata uznaje się zaledwie kilka z nich i są to:
– chardonnay,
– sauvignon blanc,
– riesling,
– cabernet sauvignon,
– merlot,
– pinot noir,
– syrah/ shiraz.
Z pierwszych trzech odmian powstają wina białe i szampany, natomiast z czterech kolejnych wina czerwone. Poszczególne szczepy są uprawiane w wielu regionach świata, co oznacza, że z tej samem odmiany mogą wyjść trunki o bardzo zróżnicowanym smaku. Przykładowo cabernet uprawiany jest we Francji, USA i Australii, a więc na trzech różnych kontynentach, gdzie różnice w klimacie i sposobie produkcji wina są bardzo duże.
Warto wiedzieć, że organizowane są konkursy, które każdego roku wyłaniają najlepsze wino świata. Jednym z najbardziej prestiżowych jest International Wine Challenge. Jeśli chcemy napić się rzeczywiście wybitnego trunku docenianego przez ekspertów, warto wypróbować zwycięzców takich konkursów.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj