Chcesz dowiedzieć się jakie właściwości posiada tapioka? Zapraszamy zatem do lektury poniższego artykułu.

Tapioka posiada wiele drogocennych właściwości – właśnie dlatego jest ona chętnie wykorzystywana w kuchni, ale nie tylko. Wyróżnia się ona wysoką zawartością witamin i minerałów. Ciekawym jest, że stanowi ona popularny składników produktów kosmetycznych oraz pielęgnacyjnych. Lepiej jest zakupić gotową skrobię, niż bulwę do samodzielnej obróbki, która zawiera w swoim składzie trujące związki.

Bezpieczna dla alergików

Tapioka nie posiada w swoim składzie glutenu. Jest to produkt uznawany za hipoalergiczny, co zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Warto podkreślić, że jest ona rekomendowana osobom borykającym się z cukrzycą typu 2. Wspomaga ona utrzymanie cukru w organizmie na optymalnym poziomie. Dzięki niej łatwiej jest wyeliminować zaistniałe nieprawidłowości bez użycia środków farmakologicznych. Należy zaznaczyć, że tapioka nie stanowi obciążenia dla układu pokarmowego. Z tego względu może być ona spożywana przez tych, którzy borykają się z np. wrzodami żołądka, niekontrolowanymi skurczami jelit, nadwrażliwością pokarmową.

Niskokaloryczna

Tapioka nie dostarcza zbyt dużej ilości kalorii, co dla wielu osób stanowi niepodważalny plus. W 100 gramach surowego produktu znajduje się około 350 kcal. Można zredukować wspomnianą wartość niemal o połowę – wystarczy jedynie ugotować tapiokę. Produkt może być podawany na wiele różnych sposobów. Bardzo często jest wykorzystywany do zagęszczenia sosów oraz musów. Przypadnie do gustu osobom odchudzającym się, które zwracają dużą uwagę na kaloryczność składników stosowanych podczas przygotowywania potraw.

Wspomagająca pracę organizmu

Tapioka jest źródłem wielu drogocennych związków, takich jak m.in. żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, witamina PP, witamina C, witaminy z grupy B. Jest to produkt, który kompleksowo wzmacnia organizm. Systematycznie stosowany wzmacnia układ immunologiczny, co zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób i infekcji. Stymuluje pracę mózgu oraz układu nerwowego. Reguluje przepływ krwi, co korzystnie oddziałuje na serce. Przyspiesza gojenie się ran oraz stanów zapalnych. Składniki odżywcze zawarte w tapioce wspierają pracę gospodarki cukrowo-insulinowej.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj