Zdrowa kuchnia nie musi być niesmaczna, nawet jeśli łączymy ze sobą dwa składniki za którymi nie przepadamy. Przykładem mogą być ryby, w których wiele osób zwyczajnie nie gustuje. Innym składnikiem kojarzonym ze zmuszaniem dzieci do jego jedzenia, jest szpinak, który dla wielu kojarzy się z zieloną, niesmaczną papką. Choć wszyscy wiemy, że zarówno ryby jak i szpinak są skarbnicami zdrowia, to przełamać się do nich jest niektórym szczególnie często. Z każdego składnika można przygotować pyszne danie, tylko trzeba mieć na nie pomysł, a połączenie szpinaku z rybą, na przykład dorszem, współgra ze sobą idealnie. Dlaczego warto jeść zarówno dorsza jak i szpinak?

SAMO ZDROWIE

Dorsz jak zdecydowana większość ryb jest pełen zdrowych łuszczy, jednak tym za co dietetycy cenią go najbardziej, jest stosunkowo niska kaloryczność przy jednoczesnej dużej ilości białka. W stu gramach dorsza znajdziemy aż osiemnaście gramów białka, co jest bardzo dobrym wynikiem w szczególności biorąc pod uwagę ryby. Osoby chcące zmniejszyć procent swojej tkanki tłuszczowej powinny stawiać na chude ryby takie jak dorsz. A jak jest w przypadku szpinaku? Ta niepozorna roślina to prawdziwa bomba zdrowotna.

Zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego, który jest bardzo cenny szczególnie w przypadku kobiet będących w ciąży, lub ją planujących. Poza kwasem foliowym w szpinaku znajdziemy także spore ilości magnezu oraz witamin z grupy B. Jak każda roślina zielona, szpinak obfituje w spore ilości błonnika, który sprawia, ze szybciej odczuwamy sytość. Takie połączenie wraz z niskokalorycznym dorszem jest doskonałe dla osób, które planują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Czego potrzebujemy do przygotowania aromatycznego dorsza ze szpinakiem?

– Pół kilograma dorsza
– 300g sera mozzarella
– 150g szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– śmietana 12%
– dwie łyżki masła

Opłukanego i osuszonego dorsza należy posolić z obu stron i ułożyć w formie emaliowanej lub naczyniu żaroodpornym, podczas kiedy na patelni należy dusić szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, masłem, solą i pieprzem. Kiedy całość zmięknie, należy wymieszać całość z dwiema lub trzema łyżkami śmietany, w zależności od naszych preferencji smakowych.

Całość wykładamy na dorsza wcześniej ułożonego w foremce, po czym oprószamy go kawałkami mozzarelli, która możemy porwać w palcach lub zetrzeć na tarce. Tak przygotowaną rybę wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gotowe danie możemy podawać z ziemniakami , brukselką, brokułami lub ulubioną sałatką. Nawet najwięksi przeciwnicy rybiego smaku i szpinaku będą zaskoczeni tym jak doskonale te smaku ze sobą współgrają, a roztopiona mozzarella doda całości wspaniałej tekstury.

SMACZNA I ZDROWA PROSTOTA

Przygotowanie takiego dania zajmuje niewiele czasu, ponieważ poza czasem pieczenia, który wynosi 25 minut, wystarczy jedynie przygotować masę na bazie szpinaku, co łącznie nie zajmie więcej niż 5 minut. Danie doskonale sprawdzi się na obiad, a po jego zjedzeniu nie będziemy ociężali jak w przypadku obiadów opartych na tłustych i ciężkostrawnych mięsach.

Zobacz jak zdrowo gotować z garnkami do gotowania na parze.

Dorsz ze szpinakiem to połączenie, które oferuje nie tylko bardzo interesujący smak, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowe. Jeżeli w naszej kuchni wieje nudą lub po prostu mamy ochotę na to by spróbować czegoś nowego, zapiekany dorsz pod pierzynką ze szpinaku bez wątpienia będzie bardzo dobrym wyborem.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj