Zdrowa kuchnia nie musi być niesmaczna, nawet jeśli łączymy ze sobą dwa składniki za którymi nie przepadamy. Przykładem mogą być ryby, w których wiele osób zwyczajnie nie gustuje. Innym składnikiem kojarzonym ze zmuszaniem dzieci do jego jedzenia, jest szpinak, który dla wielu kojarzy się z zieloną, niesmaczną papką. Choć wszyscy wiemy, że zarówno ryby jak i szpinak są skarbnicami zdrowia, to przełamać się do nich jest niektórym szczególnie często. Z każdego składnika można przygotować pyszne danie, tylko trzeba mieć na nie pomysł, a połączenie szpinaku z rybą, na przykład dorszem, współgra ze sobą idealnie. Dlaczego warto jeść zarówno dorsza jak i szpinak?
SAMO ZDROWIE
Dorsz jak zdecydowana większość ryb jest pełen zdrowych łuszczy, jednak tym za co dietetycy cenią go najbardziej, jest stosunkowo niska kaloryczność przy jednoczesnej dużej ilości białka. W stu gramach dorsza znajdziemy aż osiemnaście gramów białka, co jest bardzo dobrym wynikiem w szczególności biorąc pod uwagę ryby. Osoby chcące zmniejszyć procent swojej tkanki tłuszczowej powinny stawiać na chude ryby takie jak dorsz. A jak jest w przypadku szpinaku? Ta niepozorna roślina to prawdziwa bomba zdrowotna.
Zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego, który jest bardzo cenny szczególnie w przypadku kobiet będących w ciąży, lub ją planujących. Poza kwasem foliowym w szpinaku znajdziemy także spore ilości magnezu oraz witamin z grupy B. Jak każda roślina zielona, szpinak obfituje w spore ilości błonnika, który sprawia, ze szybciej odczuwamy sytość. Takie połączenie wraz z niskokalorycznym dorszem jest doskonałe dla osób, które planują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Czego potrzebujemy do przygotowania aromatycznego dorsza ze szpinakiem?
– Pół kilograma dorsza
– 300g sera mozzarella
– 150g szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– śmietana 12%
– dwie łyżki masła
Opłukanego i osuszonego dorsza należy posolić z obu stron i ułożyć w formie emaliowanej lub naczyniu żaroodpornym, podczas kiedy na patelni należy dusić szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, masłem, solą i pieprzem. Kiedy całość zmięknie, należy wymieszać całość z dwiema lub trzema łyżkami śmietany, w zależności od naszych preferencji smakowych.
Całość wykładamy na dorsza wcześniej ułożonego w foremce, po czym oprószamy go kawałkami mozzarelli, która możemy porwać w palcach lub zetrzeć na tarce. Tak przygotowaną rybę wkładamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gotowe danie możemy podawać z ziemniakami , brukselką, brokułami lub ulubioną sałatką. Nawet najwięksi przeciwnicy rybiego smaku i szpinaku będą zaskoczeni tym jak doskonale te smaku ze sobą współgrają, a roztopiona mozzarella doda całości wspaniałej tekstury.
SMACZNA I ZDROWA PROSTOTA
Przygotowanie takiego dania zajmuje niewiele czasu, ponieważ poza czasem pieczenia, który wynosi 25 minut, wystarczy jedynie przygotować masę na bazie szpinaku, co łącznie nie zajmie więcej niż 5 minut. Danie doskonale sprawdzi się na obiad, a po jego zjedzeniu nie będziemy ociężali jak w przypadku obiadów opartych na tłustych i ciężkostrawnych mięsach.
Zobacz jak zdrowo gotować z garnkami do gotowania na parze.
Dorsz ze szpinakiem to połączenie, które oferuje nie tylko bardzo interesujący smak, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowe. Jeżeli w naszej kuchni wieje nudą lub po prostu mamy ochotę na to by spróbować czegoś nowego, zapiekany dorsz pod pierzynką ze szpinaku bez wątpienia będzie bardzo dobrym wyborem.