Dobrze zrealizowany przepis na udziec z indyka pieczony w rękawie to gwarancja pewnego sukcesu obiadowego dla całej rodziny. To niepozorne mięso może zachwycić jakością i smakiem, a przy tym wypaść bardzo korzystnie pod względem ceny. Idealnie przyrządzony udziec z indyka może przekonać do siebie nawet największych fanów innych rodzajów mięs. Oto propozycje przyrządzenia pieczonego w rękawie udźca z indyka. To takie proste!
Pieczony udziec z indyka w rękawie bez kości
Liczba porcji: 4-5
Poziom trudności: umiarkowane
Typ dania: Obiad
Lista składników:
- duży udziec z indyka (ok 1 kg)
- Pół szklanki oleju
- Sól, pieprz do smaku
- Przyprawa curry
- 2 ząbki czosnku
- Ketchup
- Ostra musztarda (francuska lub sarepska)
- Duża cebula
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Olej, sól, pieprz, czosnek, musztardę, ketchup dobrze wymieszać.
- Usunąć kość z udźca z indyka mięso umyć i osuszyć.
- Obtoczyć dokładnie mięso w marynacie.
- Cebulę stroić w grube plastry i obłożyć nią mięso.
- Tak przygotowane mięso odłożyć do lodówki na około 12 godzin, bądź na całą noc.
- Mięso włożyć do rękawa wraz z przygotowaną marynatą
- Piec około 1,5 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza, polewać od czasu do czasu przygotowaną marynatą.
- Pół godziny przed końcem pieczenia odkryć folię, aby skórka się zarumieniła.
- Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Ten sposób przygotowania pieczonego w rękawie udźca z indyka pozwala na zaskoczenie całej rodziny swoją kreatywnością. Delikatne mięso, rozpływające się w ustach, a także piękne aromaty to gotowy przepis sukces.
Innym sposobem na przygotowanie udźca z indyka pieczonego w rękawie jest połączenie go z ostrą musztardą francuską. Łatwe w przygotowaniu danie pozwala uwydatnić wszystkie walory smakowe i zapachowe prezentowanego indyka.
Pieczony udziec z indyka w musztardzie
Liczba porcji: 4-5
Poziom trudności: łatwe
Typ dania: Obiad
Lista składników:
- Około 1,5 kilograma udźca z indyka (jeden duży)
- Musztarda francuska
- 2-3 ząbki czosnku
- Kolendra
- Słodka papryka
- Miód naturalny (około 1 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek
- Świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki
- Sól, pieprz (do smaku)
- Masło
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wyciągnąć kość i delikatnie ponacinać mięso z zewnątrz
- Natrzeć mięso z obu stron pieprzem i solą
- Przygotować marynatę z musztardy francuskiej, oliwy z oliwek, soku z cytryny lub limonki, papryki, miodu i kolendry i posmarować indyka.
- Brzegi zawinąć, aby nadać indykowi ładny kształt. Ułożyć skórką do góry i odstawić na około godzinę.
- Nagrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza i włożyć indyka w rękawie wraz z marynatą na około godzinę.
- Po upływie tego czasu dołożyć na wierzch masło i piec jeszcze przez około 15 minut.
Wskazówka!
Użytą marynatę do upieczenia udźca z indyka można wykorzystać jako sos. Aby go przygotować należy przelać marynatę do garnka i dolać do niej śmietankę 18%, a także doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać do momentu zagęszczenia.
To rewelacyjne danie świetnie smakuje podane na ciepło z porcją ryżu lub ziemniaków, bądź po ostudzeniu w formie plasterków, jako przykrycie kanapek.
Kuchenna fantazja nie ma granic. Warto wykorzystywać cały potencjał wszystkich dostępnych produktów, aby gotowanie było ciekawą i przyjemną formą rozrywki, a nie tylko przykrym, codziennym obowiązkiem. Smacznego!