Domowy hummus – jak go przygotować?
Hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku i sezamu, ale nie tylko – można w trakcie przygotowywania łączyć go z wieloma innymi składnikami, m.in. z suszonymi pomidorami, oliwkami czy ulubionymi przyprawami. To wyśmienity dodatek do chleba, krakersów, wafli czy tostów. Spotykany jest również bardzo często w postaci dipu do surowych, pokrojonych w paski warzyw. Jest bardzo pożywny, zdrowy i sycący. Ale jak przygotować go w domu?
Składniki do domowego hummusu:
- 300g ciecierzycy (najlepiej ugotowana w domu, można jednak użyć gotowej w puszcze)
- 100ml zimnej wody
- 1,5-2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soli
- sok z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru brązowego (trzcinowego)
- 250g tahini
- opcjonalnie – suszone pomidory, oliwki, przyprawy
Przepis na domowy hummus:
Dzień wcześniej należy zalać ciecierzycę wodą, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i zostawić na noc do namoknięcia. Bardzo ważne jest zalanie jej w sposób, aby było dwa razy więcej wody w naczyniu. Następnego dnia wylać wodę z naczynia, przepłukać ziarna, zalać je ponownie czysta wodą pilnując, aby było jej ponownie dwa razy więcej w naczyniu.
Następnie przełożyć składniki do garnka, dodać ponownie łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować około 30 minut (ten czas może być różny, w zależności od wielkości ziaren – ważne, aby pilnować kiedy będą miękkie i zaczną się rozpadać w rękach).
Po ugotowaniu ciecierzycy należy z garnka wylać wodę i ponownie, dokładnie opłukać ją pod zimną wodą. Następnie wraz z pozostałymi składnikami (oprócz wody!) wkładamy ją do blendera i miksujemy na papkę. Powoli można wlewać do środka zimną wodę tak, aby konsystencja była dla Ciebie idealna (im więcej wody – tym rzadsza). Smacznego!
jak zrobić hummus, domowy hummus, hummus jak zrobić, hummus domowy, z czego zrobić hummus, z czego robi się hummus, hummus przepis, przepis na hummus, hummus z czym jeść, hummus co to, hummus recipe, hummus przepis oryginalny