Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta powinna iść w parze z ekologicznym stylem życia. Warto zaopatrzyć swoją kuchnię w produkty BIO, między innymi różnego rodzaju mąki, które są bazą do wielu dań, pestki, mieszanki kasz oraz płatków. Tego typu produkty są pozbawione chemii i mają dobroczynny wpływ na pracę całego organizmu.
Zdrowe i ekologiczne danie – warzywa z piekarnika z aromatycznym sosem
Pieczone warzywa wzbogacone w pestki to pełnowartościowe danie, dostarczające witamin i mikroelementów. Do przygotowania potrzebne są młode ziemniaki, brokuł, marchewka, papryka i kalafior, jogurt naturalny, czosnek, koperek, łyżka masła oraz mieszanka ulubionych przypraw. Warzywa należy obrać, ewentualnie oczyścić i pokroić w cząstki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać mieszanką przypraw wymieszaną z masłem. Posypać pestkami dyni. Zapiekać godzinę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Tortilla warzywna
Tortilla to idealny pomysł na szybkie i pożywne danie. Warto samodzielnie przygotować tortillę, wykorzystując w tym celu wysokiej jakości mąkę gryczaną. Do przyrządzenia dania potrzebnych jest kilka placków tortilli, jedna pierś z kurczaka, mieszanka pestek, jogurt naturalny, ketchup, kilka liści sałaty masłowej, świeże pomidory, ogórki, paprykę oraz jedną cebulę. Pierś wystarczy ugotować w wywarze warzywnym i pokroić w plastry. Warzywa pokroić, posypać pestkami, a jogurt i ketchup wymieszać. Na podgrzanym placku tortilli układać kolejno sałatę, sos, kawałki piersi i warzywa. Zawinąć w rulon.
Naleśniki jaglane z sosem bolońskim
W pierwszym kroku należy przygotować cienkie naleśniki. W misce wymieszać 250g mąki jaglanej, dwa jajka, pól szklanki mleka, oleju oraz wody gazowanej i szczyptę soli. Piec na patelni do uzyskania złotego koloru. Składniki na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka, szklanka passaty pomidorowej, 250g połówek grochu, zioła prowansalskie, cebula, sól i pieprz. Mięso podsmażyć, dodać warzywa, groch zalać passatą i gotować na wolnym ogniu kilka minut.
Naleśniki posmarować sosem i zawinąć w koperty. Ułożyć w brytfance i zapiec kilka minut w piekarniku.
Makaron ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi
Do wykonania tego przepisu świetnie sprawdzi się makaron razowy pszenny BIO. Pozostałe składniki to 500 g mrożonego bądź świeżego szpinaku, pół cebuli, 2 ząbki czosnku, 300g pomidorków koktajlowych oraz szklanka słodkiej śmietany. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa podsmażyć na łyżce masła, doprawić do smaku solą i pieprzem, podlać śmietaną a na końcu dodać do nich ugotowany odcedzony makaron. Podawać z parmezanem.
Najlepszy makaron razowy znajdziesz na stronie sklep.biobabalscy.pl
Ziołowy chlebek domowy
Ciepły, aromatyczny domowy chleb przygotowany samodzielnie do doskonała baza do wielu dań mięsnych oraz grillowanej ryby. Przygotowanie jest banalnie proste. Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej, 10 dag drożdży, łyżeczka cukru, po łyżce ziaren żyta, orkiszu i samopszy, trzy łyżki oleju, natka pietruszki oraz szklanka wody. Wszystkie składniki zarobić w misce i odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masełko ziołowe: 100g masła wymieszać z dwoma ząbkami czosnku, natką pietruszki i koperku, posiekaną cebulą oraz solą. Ciasto rozwałkować na prostokąt, obficie posmarować masłem i kroić na paski o szerokości 2 cm. Układać w naczyniu żaroodpornym w harmonijkę i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.