Dobre wyposażenie kuchni to podstawa. Szczególnie duże znaczenie dla komfortu gotowania mają wysokiej jakości garnki i patelnie. Oprócz standardowych modeli warto zdecydować się również na sprzęt do zadań specjalnych, w tym patelnie do naleśników.

1. Dlaczego warto kupić patelnie do naleśników?
2. Patelnia do naleśników – jaką wybrać?

Dlaczego warto kupić patelnie do naleśników?

Dobre wyposażenie kuchni doceniają nie tylko miłośnicy gotowania, ale również osoby, dla których codzienne przegotowywanie jedzenia to żmudny obowiązek. Wysokiej jakości garnki i patelnie mogą zmienić w kuchni wiele. Przede wszystkim podnoszą komfort gotowania, a przy tym sprawiają, że przygotowanie nawet skomplikowanych potraw staje się prostsze i szybsze.

Do funkcjonalnych naczyń należy patelnia do naleśników, przystosowana do smażenia cienkich placków. Dla wielu osób dodatkowy sprzęt do smażenia w domu, obok standardowej patelni, może wydawać się niepotrzebny. Patelnia do naleśników to jednak naczynie, które ułatwi proces smażenia placków, a także sprawi, że staną się one idealnie cienki i wysmażone. Wszystko to dzięki odpowiedniej budowie.

Naczynie posiada cienkie dno oraz niskie krawędzie. Ułatwia to odmierzenie odpowiedniej ilości ciasta, a także sprawia, że naleśnik usmażony jest równomiernie. Niskie krawędzie ułatwiają również przewracanie naleśników. Dobra patelnia do placków wyposażona jest również w powłokę, zapobiegającą przywieraniu ciasta. W efekcie naleśniki nie rwą się przy podważaniu.

Dodatkową zaletą patelni przeznaczonej do placków jest również możliwość smażenia na niewielkiej ilości oleju. Tego rodzaju naczynie świetnie nadaje się także do smażenia krokietów i placków różnego typu. Wszystko to sprawia, że patelnia do naleśników jest niezbędnym wyposażeniem kuchni każdego smakosza tradycyjnych naleśników, a także amerykańskich pankejków.

Patelnia do naleśników – jaką wybrać?

Kupując patelnie do naleśników, szczególną uwagę zwrócić należy na jakość i materiał, z jakiego została wykonana. Obecnie standardem są już naczynia pokryte powłoką, która zapobiega przywieraniu ciasta. Oprócz części do smażenia istotna jest również rączką. Powinna izolować ciepło, a także ergonomiczne leżeć w dłoni, co ułatwi przewracanie naleśników.

Dla prawdziwych miłośników placków sprawdzą się specjalne zestawy, w skład w których, obok patelni, wchodzi również rączką do równomiernego rozprowadzania ciasta. Taki zestaw umożliwia pieczenie cienkich, idealnie zarumienionych naleśników, które wyglądem i smakiem zachwycą rodzin i znajomych.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj