Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy. Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą? Gdzie ją kupić? Sprawdź!

Wybierz swój ulubiony smak kawy

Na samym początku warto wspomnieć kilka słów na temat gatunków kawy. Najpopularniejsze z nich to Arabica i Robusta. Kawa Arabica charakteryzuje się delikatnym smakiem i lekką kwaskowatością. To świetny wybór przede wszystkim dla fanów czarnej kawy bez żadnych dodatków. Robusta ma z kolei bardziej wyrazisty smak oraz delikatną nutkę goryczy. Zawiera też więcej kofeiny niż Arabica. Robusta świetnie smakuje z dodatkiem mleka, dlatego jej zakup będzie świetnym rozwiązaniem dla miłośników cappuccino i latte.

Jaki kraj pochodzenia kawy?

Podczas zakupu kawy warto także zwrócić uwagę na to, z jakiego kraju pochodzi. Jakie są najlepsze miejsca do uprawy kawy na świecie? Do wyboru mamy między innymi kawy pochodzące z:

  • Ameryki Południowej – mogą zawierać m.in. nuty cytrusów, czekolady czy karmelu.
  • Ameryki Środkowej – znajdziemy w nich nuty owocowe, orzechowe, karmelowe i czekoladowe.
  • Azji – charakteryzują się intensywnym, głębokim smakiem z nutami drzewnymi i przyprawowymi.
  • Afryki – można w nich znaleźć przede wszystkim nuty owocowe i kwiatowe.

Stopień wypalenia kawy

Bardzo duże znaczenie podczas wyboru kawy ma stopień jej wypalenia. Wyróżniamy następujące stopnie palenia kawy:

  • Palenie jasne – ziarna kawy mają jasnobrązowy kolor i delikatny smak. W jasno palonych kawach zawartość kofeiny jest najwyższa. Palenie na jasno sprawia, że kawa zachowuje najwięcej walorów smakowych, jest lekko kwaskowata i ma cytrusowy aromat.
  • Palenie średnie – ziarna kawy mają kolor lekko brązowy, ale ciemniejszy niż w przypadku palenia jasnego. Palenie średnie to najpopularniejszy sposób palenia ziaren. W kawie palonej na średnio wyczuwalna jest delikatna nutka goryczy.
  • Palenie średnio ciemne – ziarna kawy są mocno brązowe. Można w nich wyczuć czekoladowy aromat. Kawa ziarnista palona na średnio ciemno ma niską zawartość kofeiny.
  • Palenie ciemne – ziarna kawy mają kolor ciemnoczekoladowy oraz posmak gorzkiej czekolady i orzecha. Mocno palona kawa ma niewielką zawartość kofeiny.

Pyszna kawa z palarni kawy

Jeśli świeżo palona kawa to coś, o czym marzysz, musisz koniecznie znaleźć odpowiednie miejsce do jej zakupu. Kawa świeżo palona jest dostępna w dobrych palarniach kawy. Znajdziesz tam kawy speciality, czyli kawy najwyższej jakości. Profesjonalna palarnia kawy to miejsce, w którym proces palenia kawy jest przeprowadzany na bieżąco, dzięki czemu możesz kupić świeżo paloną kawę zawsze wtedy, gdy masz na to ochotę. Palarnia kawy zwykle ma w swojej ofercie również takie artykuły jak np. herbata do zaparzania.

Wybór idealnej kawy nie jest łatwym zadaniem. Podczas zakupu trzeba zwrócić uwagę na wiele ważnych kwestii. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wybierzesz swoją ulubioną kawę.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj