Przepis na sernik na zimno - jak zrobić sernik bez pieczenia?

Domowy przepis na sernik na zimno

Istnieje wiele przepisów na sernik na zimno, jednak jak zrobić pyszny sernik bez pieczenia? Oczywiście można iść na skróty i kupić gotowy sernik w torebce. Jednak najlepiej taki sernik zrobić samemu. Każdy sernik na zimno ma spód, masę serową oraz owoce i galaretkę. Jeśli chodzi o spód pod sernik, istnieje wiele wariantów.

Sernik na zimno – spód pod sernik

Najbardziej popularnym są gotowe biszkopty mogą być okrągłe bądź podłużne. Często wykorzystywany jest gotowy blat biszkoptowy, jednak można tez zrobić sernik na kruchym cieście. Kolejnym ważnym elementem jest ser. Wbrew pozorom najlepszy ser do sernika na zimno jest z wiaderka. Jednak pyszny sernik można zrobić również z serków homogenizowanych. Natomiast jeśli chodzi o owoce i galaretkę to już należy od indywidualnego gustu każdej osoby.

Składniki

  • Tortownica o średnicy 24 cm lub kwadrat 24x 24 cm
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 4 serki homogenizowane waniliowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy bądź pół laski wanilii
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasa
  • 2 galaretki truskawkowe

Jak zrobić sernik na zimno?

  1. Masa serowa: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5l wody. Studzimy. Serki homogenizowane ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolita masę. Do masy dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 min.
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie i po bokach formy układamy biszkopty. Na ułożonych na spodzie biszkoptach układamy połówki brzoskwiń. Zalewamy tężejącą masą serową, wkładamy do lodówki na około 1h.
  3. Wyjmujemy z lodówki układamy ananasa i zalewamy tężejąca galaretką truskawkową, zrobioną wg przepisu na opakowaniu. Wkładamy do lodówki na około 3h.
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

2 KOMENTARZE

  1. Czy z każdego serka można zrobić dobry sernik (pieczony i bez pieczenia) ? Ja zawsze kupuje kilogramowy biały w wiaderku myślałam ze innego nie można

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj