Domowy przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku do danie obecne na każdej domowej uroczystości. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu. Dodatkową zaletą jest fakt, że potrawę można przygotowywać z 2 – 3 dniowym wyprzedzeniem, ponieważ ryba po grecku może stosunkowo długo leżeć w lodówce bez zmiany smaku i aromatu.
Składniki na 12 porcji ryby po grecku
- 1500 g mrożonych filetów białej ryby (najlepiej sprawdzą się : mintaj, miruna, morszczuk i dorsz)
- 1 kg marchwi
- 400 g pietruszki
- 200 g selera
- 2 duże cebule
- biała część pora
- 6 szklanek wrzątku
- koncentrat pomidorowy
- olej do smażenia (najlepiej słonecznikowy)
- przyprawy:
- sól
- pieprz
- ziele angielskie 7 sztuk
- 2 liście laurowe
- łyżka bazylii
- łyżka oregano
- łyżka papryki w proszku
Jak zrobić rybę po grecku?
- Rozmrozić filety, odsączyć je od wody.
- Rybę osuszyć i lekko skropić sokiem z cytryny.
- Pokroić na odpowiadające nam kawałki.
- Fragmenty doprawić solą, pieprzem.
- Warzywa obrać i zetrzeć na tarce.
- Wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem.
- Gotować około 20 minut, pod koniec dodając ziele angielskie i liście laurowe.
- Usmażyć rybę w panierce ( jajko, bułka tarta, mąka)
- Odlać wywaru warzywnego i połączyć z przecierem pomidorowym.
- Cebulę i pora pokroić drobno i usmażyć do miękkości na patelni.
- Do cebuli dodać selera w wywarze oraz wodę z przecierem, dokładnie wymieszać.
- Całość doprawić oregano i bazylią oraz zieloną pietruszką.
- Warzywa położyć na usmażonych filetach i włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.