Sezon zimowy nie rozpieszcza dostępnością świeżych warzyw i owoców. Wówczas jako pyszny, sycący i rozgrzewający posiłek doskonale sprawdza się dynia. Poznaj zimowe przepisy na konfitury, zupy oraz dyniowe dania na słodko!

Zupy i kremy z dyni

Gdy za oknem mróz i wiatr, każdy myśli tylko o tym, by siąść w cieple i zjeść coś pysznego. Tu z pomocą przychodzą zupy i kremy dyniowe, które nie tylko są bombą witaminową, ale również doskonale rozgrzewa. Jej słodki smak doskonale komponuje się z pikantnymi i aromatycznymi przyprawami, takimi jak imbir, pieprz, papryka, a nawet cynamon.

Dla osób, które przespały możliwość kupna pysznych dyniowych okazów, lub nie mogą pozwolić sobie na spędzenie w kuchni kilku godzin, by przygotować zupę, istnieje znacznie prostsze rozwiązanie. Wysokobiałkowy krem dyniowy to świetna opcja dla sportowców, którym zależy na utrzymaniu prawidłowej sylwetki. To zupa instant, którą możesz przygotować błyskawicznie, zapewniając sobie ciepły, pełnowartościowy posiłek i dostarczając wysoką porcję białka, potrzebnego wszystkim aktywnie ćwiczącym na siłowniach.

Dynia w słoikach

Jeśli lubisz dynię i nie chcesz z niej rezygnować, a stanie nad garnkami Cię przeraża, poświęć jeden dzień wolny, kup kilka dużych dyni i przygotuj zimowe przetwory. Później wystarczy, że wyciągniesz słoiczek i będziesz mógł zajadać się do woli!

Możliwości na przygotowanie dyni w słoikach jest mnóstwo – możesz zrobić tradycyjną dynię w occie, z dodatkiem cukru i startego imbiru lub poeksperymentować z innymi smakami. Dla miłośników korzennych smaków doskonałą propozycją będzie rozgrzewająca dynia marynowana z cynamonem i goździkami, a tych, którzy kochają słodko-pikantne dania na pewno zadowoli dynia marynowana z miodem i ostrą musztardą.

Dodatki do potraw

Pomarańczowe warzywo nieźle sprawdzi się również w roli dodatków do różnych dań. Z dyni możesz stworzyć sos, który uświetni porcję makaronu, uzupełni smak potraw z ryżem, a także b.

Do kotletów i mięs świetnie nada się puree dyniowe lub pieczone dyniowe frytki, a do dań wegetariańskich i wegańskich – pasta warzywna z dyni, która jednocześnie doskonale sprawdzi się w roli smarowidła.

Dynia na słodko

Dyniowe słodkości to nie jedynie pyszne domowe konfitury, którymi możesz posmarować kanapkę. To także ogromne ilości deserów, przekąsek oraz propozycji śniadań. Jakie łakocie możesz przyrządzić z dyni?

Możliwości jest całe mnóstwo! Od dyniowych muffinów, poprzez struclę dyniową aż po ciasta, serniki, a nawet lody. Dzięki słodyczy, jaką kryje w sobie to warzywo, niemal każdy słodki wypiek ma szansę okazać się prawdziwym sukcesem.

Podobnie jest w przypadku słodkich śniadań – dynia będzie świetnym dodatkiem do naleśników (zarówno w formie farszu, jak i jako element samego ciasta) oraz składnikiem słodkich placuszków.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj