Czarny bez to gatunek bardzo powszechnie występujący w Europie. W Polsce kwitnie na przełomie maja i czerwca i poza tym, że ładnie wygląda i cudnie pachnie, ma właściwości prozdrowotne. Sok z kwiatów i owoców czarnego bzu to rarytas, który nie tylko smakuje, ale i pomaga na wiele dolegliwości.

Czarny bez medycynie ludowej znany jest od lat, a jeszcze do niedawna przypisywano mu magiczne właściwości. Dziś jednak wiemy, że magii tu nie uświadczymy – to sama natura. Czarny bez wciąż jest chętnie wykorzystywany do produkcji soków i syropów, a główny cel jego stosowania to oczywiście cel zdrowotny. Przy okazji warto jednak zauważyć, że syrop z kwiatów czarnego bzu, szczególnie rozcieńczony z wodą, to również smaczny napój, nie tylko lekarstwo.

Czarny bez i jego magiczne właściwości

Mimo że syrop z czarnego bzu wykazuje właściwości korzystne dla zdrowia, zjedzenie owoców tej rośliny na surowo może być niebezpieczne – w tej formie są bowiem trujące. Aby w pełni wykorzystać potencjał rośliny, należy odpowiednio owoce i kwiaty przygotować. Syrop z kwiatów czarnego bzu uzyskuje się, gotując kwiaty z dodatkiem cukru. Gotowy syrop można śmiało podawać i dorosłym, i dzieciom.

Dlaczego warto stosować syrop z czarnego bzu?

Kwiaty czarnego bzu zawierają wiele składników korzystnych dla ludzkiego organizmu: olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne. Owoce natomiast, poza powyższymi substancjami, zawierają również witaminy C i A, pektyny, antocyjany zwalczające wolne rodniki oraz cukry. Można stwierdzić, że czarny bez to naturalny antybiotyk – wykazuje działanie antywirusowe, wykrztuśne, a także rozrzedza katar. Warto więc syrop stosować w okresach zwiększonych zachorowań, ponieważ wzmacnia odporność i pomaga organizmowi szybciej pokonać chorobę.

Jaki syrop wybrać?

Najlepsze właściwości ma syrop naturalny, pozbawiony sztucznych dodatków, o jak największej zawartości owoców lub kwiatów. Syrop z czarnego bzu marki Eterno, znanej z naturalnych składów swoich produktów wzbogacony jest wywarem z kwiatów, sokiem z cytryny i cukrem. Taki produkt można pić z wodą, ale równie dobrze smakuje jako dodatek do herbaty czy deserów.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj