Chociaż do Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze trochę czasu, warto już teraz poćwiczyć pieczenie ulubionych ciast. W wolnej chwili możesz spróbować swoich sił i przygotować tradycyjny keks z bakaliami. Ten przepis w naszej kulturze jest przekazywany od pokoleń. Dlatego koniecznie warto podać go na wigilijnym stole. Wykorzystaj sprawdzoną i ulubioną mieszankę bakalii i przekonaj się już teraz, jak pyszny w smaku może być tradycyjny keks.

Czym jest keks z bakaliami?

Pierwszy keks pieczono już w starożytnym Rzymie. Najczęściej, w składzie znajdowały się:

  • owoce granatowca,
  • orzeszki piniowe,
  • rodzynki,
  • miód,
  • suszone morele.

Ten tradycyjny, świąteczny wypiek to nic innego jak ciasto biszkoptowe, które ucieramy na maśle. Głównym składnikiem są bakalie. W trakcie pieczenia, w powietrzu unosi się aromatyczny zapach wanilii, co wprowadza domowników w świąteczny nastrój. Polecamy jednak, aby keks podawać na drugi dzień od upieczenia – ciasto musi przestygnąć. Dzięki temu, staje się równo wilgotne na całej powierzchni.

Składniki na Twój keks z bakaliami

  • 5-6 średnich jajek,
  • 320 g mąki do pszennej,
  • 5 łyżeczek cukru wanilinowego,
  • 2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 140 g cukru pudru,
  • 25 dag masła,
  • 400 g ulubionej mieszanki bakaliowej (rodzynki, migdały, orzechy np. nerkowca, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa).

Sposób przygotowania

  1. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem wypieku odpowiednio wcześnie wyciągnąć masło z lodówki. Masło potrzebuje więcej czasu, aby stało się odpowiednio miękkie. To samo zrób z jajkami i śmietaną. Powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj swoją mieszankę bakalii. Większe owoce, takie jak suszone figi czy morele, pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy obierz z pozostałości skórki i posiekaj.
  3. Przesiej mąkę dodając do niej proszek do pieczenia, a do miski z mąką wsyp mieszankę bakalii. Całość zamieszaj, dzięki czemu owoce nie skleją się ze sobą w cieście.
  4. Do drugiej miski wsyp ¾ szklanki cukru pudru, dodaj kostkę miękkiego masła i ubijaj przez kilka minut na wysokich obrotach miksera. Gdy powstanie jasny puch, dodawaj powoli jajka, w odstępach 30 sekund od siebie.
  5. Jak ubijesz krem na jednolitą masę, następnie dodaj mąkę z bakaliami. Polecamy dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany, lub jogurtu naturalnego. Mieszaj powoli, do momentu powstania jednolitego ciasta, używając szpatułki.
  6. Następnie, do posypanej mąką keksówki (prostokątnej foremki) przełóż masę i wyrównaj.
  7. Keks piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, wybierz opcję pieczenia góra-dół. Twoje ciasto z bakaliami powinno piec się przez 60-70 minut. Warto jednak sprawdzić po upływie 50 minut czy jest już upieczone. Możesz w tym celu użyć patyczka szaszłykowego. Jeżeli wbijesz go w ciasto, a po wyciągnięciu będzie suchy – Twój keks jest gotowy!
  8. Keks możesz oprószyć cukrem pudrem lub użyć domowej roboty lukru. Niektórzy używają do dekoracji również czekolady, skórki pomarańczy lub posiekanych orzechów.

Opcjonalnie

Dla miłośników rumowego aromatu – możesz wcześniej namoczyć wybrane bakalie (śliwki, figi) właśnie w tym alkoholu i dodać do masy zaraz przed pieczeniem.

Jak ratować keks, kiedy ciasto nie chce wyrosnąć?

Jeżeli Twoje ciasto w trakcie pieczenia zaczyna pękać, przyczyną jest zbyt wysoka temperatura. Wówczas polecamy wyłączyć górną grzałkę i pozostawić wyłącznie grzanie od dołu. Stopniowe zmniejszanie temperatury w piekarniku może wpłynąć na to, że keks będzie równo wypieczony.

Jeżeli Twoje ciasto po wyjęciu z piekarnika zaczyna opadać, jest to sygnał, że keks nie został do końca wypieczony. Warto po wyłączeniu piekarnika, pozostawić keks na 10 minut w środku i obserwować, czy odpowiednio wyrasta.

Jak przechować keks z bakaliami po wypieczeniu?

Polecamy stary i sprawdzony sposób, aby po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzić je. Następnie owinąć w folię spożywczą i potem w folię aluminiową. W ten sposób keks nie będzie przesuszony w żadnym miejscu. Można dla wzmocnienia efektu posmarować spód naparem z herbaty, soku z cytryny i miodu.

źródło zdjęcia: freepik.com

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj