Idealna beza nie jest trudna do przygotowania jednak należy pamiętać o kilku kluczowych elementach. Dowiedz się jak zrobić idealną bezę i poznaj pomysły na wyśmienite torty bezowe!
Beza ma szerokie grono zwolenników. Torty bezowe potrafią zaskakiwać niesamowitym wyglądem oraz smakiem, a delikatne bezowe blaty wprost rozpuszczają się w ustach! Przy przygotowywaniu bezy warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że tort będzie idealny!
Idealna beza – o czym należy pamiętać?
Bardzo ważne przy przygotowywaniu idealnej bezy jest to, by ubijana piana z białek nie miała kontaktu z tłuszczem lub wodą. Z tego względu istotne jest to, by naczynie do mieszania i ubijania było czyste i osuszone. Kolejnym, nie mniej istotnym elementem jest to, by białka starannie oddzielić od żółtek. W żółtkach zawarty jest tłuszcz, który sprawia, że białka nie ubiją się dobrze.
Istotne są także temperatura białek, rodzaj cukru oraz sam piekarnik. Warto pamiętać, że najlepiej ubiją się białka z jajek kilkudniowych, w temperaturze pokojowej. Cukier, który idealnie nadaje się do bezy to cukier drobny lub kryształ. Z kolei jeśli chodzi o piekarnik, należy wcześniej nagrzać go do wymaganej temperatury, a blachę piekarnika posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą masę bezową trzeba natychmiast wyłożyć lub wycisnąć z rękawa cukierniczego na blachę i nie gładzić zbyt długo blatu, ponieważ masa może stracić swoje właściwości i beza może się nie udać.
Nie bez znaczenia jest także sposób suszenia bezy. Wymaga ono cierpliwości, ponieważ może trwać nawet około 3 godzin. Najlepszą temperaturą do suszenia bezy jest ta w granicach 80-110 stopni Celsjusza.
Pomysły na torty bezowe
Tort bezowy efektownie prezentuje się na różnego rodzaju uroczystościach – nie tylko urodzinach, ale także rocznicach itp. Przepysznym tortem bezowym jest ten z truskawkami i waniliową bitą śmietaną. To idealne połączenie przepysznej chrupiącej bezy z sezonowymi owocami, które wieńczy smak syropu klonowego. Do przygotowania bezy potrzebne są białka, cukier, sól, mąka ziemniaczana i ocet winny. Z kolei krem przygotowuje się z zimnej śmietanki 30%, syropu klonowego oraz pasty waniliowej. Dodatkowo potrzebne są truskawki.
Innym świetnym pomysłem na specjalną uroczystość, zwłaszcza jesienią, jest beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami. Jesienne smaki i aromaty świetnie współgrają z pikantną przyprawą Pumpkin Pie, a lekko kwaśne pieczone śliwki znakomicie kontrastują z chrupiącą bezą i dyniowym kremem. Do przygotowania kremu wystarczy śmietanka 30%, serek mascarpone, cukier puder, przyprawa Pumpkin Pie oraz puree z dyni. Efekt końcowy jest zachwycający!