Przepis na placki z cukinii - jak zrobić placki z cukinii?

Domowy przepis na placki z cukinii

Placki z cukinii, to nieodłączny element mojej kuchni. Uwielbiają je wszyscy domownicy, są idealne na każdą okazję, smakują na ciepło jak i na zimno, z dipem lub bez.Przepis na około 30 placuszków. Wydaję się dużo, lecz gwarantuję, że niesamowity smak sprawi iż placki będą szybko znikać ze stołu.

Składniki na placki z cukinii

  • 2 duże cukinie
  • mąka (stosuję pszenną ponieważ dobrze łączy i placki nie rozpadają się podczas smażenia)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-3 średnie cebule
  • 2 jajka
  • świeże zioła (suszone również się zdadzą)
  • pieprz
  • sól
  • oliwa/olej kokosowy

Jak zrobić placki z cukinii?

  1. Na początku należy zetrzeć cukinię na dużych oczkach tarki. Następnie cukinię należy odsączyć, można dodać szczyptę soli i odczekać około 30 minut, lub moim szybszym oraz skuteczniejszym sposobem jest wyciśnięcie soku ręcznie. Im bardziej odsączymy cukinię, tym lepiej będzie się smażyć.
  2. Cukinię w misce dzielę na cztery części, jedną część przekładam tak, aby 1/4 miski była wolna, w tą część wsypuje mąkę. Tak, żeby jej poziom był równy cukinii, dodaję 2 jajka i mieszam całość. Dodaję zioła, sól i pieprz, czosnek oraz cebulę. Mieszam, aby połączyć wszystkie składniki. Otrzymuję gęstą i jednolitą konsystencję, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki.
  3. Do smażenia sprawdzi się każdy olej, wedle uznania. Na rozgrzanym oleju łyżką układam placki i smażę przez około 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  4. Placki można jeść w „czystej postaci” jak i z dipami, osobiście lubię dip tzatziki, choć dobrze smakują z keczupem, sosem pomidorowym, czosnkowym. Tak naprawdę większość sosów pasuje do placków i tworzy smakowite połączenie. Placki mogą służyć jako dodatek do dania głównego, lecz mogą stanowić danie główne i zaspokoić nasze zapotrzebowanie.

Nie dawno próbowałem placków z leczo oraz serkiem wiejskim i mogę polecić to połączenie z czystym sumieniem.

Smacznego !

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj