Domowy przepis na racuchy z jabłkami
Racuszki to idealnie danie dla dzieci na obiad. Jest słodkie, miękkie, ale jednocześnie posiada w sobie zdrowe i odżywcze jabłko. Tę potrawę przygotowywały już nasze babcie i mamy. Przepis na racuchy jabłkowe jest bardzo prosty. Przedstawiony przepis jest bez drożdży, ponieważ ich brak znacznie zmniejsza czas przygotowania potrawy.
Składki na racuszki z jabłkami
- 4 jabłka
- 400 ml mleka ( niepełne dwie szklanki )
- 2 jajka ( najlepsze będą zerówki )
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cukru białego, bądź trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej kokosowy do smażenia
Jak zrobić racuchy z jabłkami?
- Przesiej mąkę do miski przez sitko, dodaj cukier wanilinowy, cukier biały, bądź trzcinowy oraz sodę.
- Dodaj mokre składniki : mleko, jajka i wymieszaj trzepaczką, aż do momentu zlikwidowania wszystkich powstałych grudek.
- Jabłka dokładnie wypukaj pod bieżącą wodą, obierz ze skórek i pokrój na płaskie plasterki jednakowej wielkości.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
- Kładź po 3 plastry jabłek bez gniazd nasiennych i dodaj łyżkę masy, aby zatopiła owoce.
- Smaż z obu stron około 3 minuty, aby się zarumieniły, a jabłka w środku racucha zmiękły.
- Podawaj wedle uznania : posypane cukrem pudrem, kefirem, czy dżemem.
Co dodatkowo warto wiedzieć?
Zawsze po skończeniu smażenia połóż placuszki na arkuszu ręcznika papierowego, aby odsączył nadmiar tłuszczu – dzięki temu będą bardziej chrupiące i zdrowe, a więc idealne dla dzieci na obiad lub podwieczorek.
W przypadku nietolerancji laktozy mleko krowie możemy zastąpić np. mlekiem migdałowym.