Dietetycy potwierdzają, że śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia, którego ewidentnie nie powinniśmy lekceważyć. Zapewnia nam energię niezbędną do działania tuż po przebudzeniu oraz przez długi i intensywny poranek. Dlatego też nie wolno zapominać o śniadaniach – warto natomiast dobrze się do nich przygotować, jeść zdrowo i smacznie. Wbrew pozorom wcale nie musi być to bardzo skomplikowane i czasochłonne. Dziś pokażę Wam pomysł na prostą do przygotowania i jednocześnie dietetyczną owsiankę, która pozwoli dostarczy, oprócz solidnej dawki energii, również wiele cennych substancji odżywczych, potrzebnych dla zdrowia oraz zachowania optymalnej kondycji na długie lata.

Dlaczego trzeba jeść śniadanie?

Organizm tuż po przebudzeniu potrzebuje solidnej dawki energii, żeby zacząć działać na pełnych obrotach. Dlatego nawet jeśli o wczesnych godzinach nie do końca jesteście przekonani do przyjmowania czegokolwiek oprócz filiżanki kawy lub herbaty, warto się przełamać i powalczyć o nieco zdrowsze nawyki. Na początku może być to trudne, z czasem na pewno wejdzie Wam jednak w krew.

Ostatnio często słyszę powiedzenie, że powinniśmy zjeść królewskie śniadanie, obiad książęcy, a kolację żebraczą. Niektóre wersje sugerują wręcz, żeby te najpóźniej zjadane dania oddawać wrogowi – wyraźnie wartościując poszczególne posiłki i pokazując, na czym powinniśmy się skupiać.

Choć zdecydowanie nie należy brać tradycyjnych porzekadeł za dowody naukowe, to tak naprawdę w tym przypadku w powiedzeniu tkwi sporo prawdy.

Śniadanie jest bowiem bardzo ważne. Dzięki niemu dobudzamy organizm po wielu godzinach snu, dajemy mu energię do produktywnej pracy, pobudzając swoją kreatywność. W końcu zjedzenie pożywnego i zbalansowanego śniadania sprawia, że nie podjadamy między posiłkami i nie mamy ochoty sięga

po słodycze. To oznacza, że regularne spożywanie śniadań pomaga zrzucać zbędne kilogramy. Naprawdę sporo korzyści jak na jeden, niby niepozorny posiłek, nieprawdaż?

Dobrze zbalansowane śniadanie – co musi się w nim znaleźć?

Prawidłowo zbudowany posiłek musi opierać się na wszystkich elementach potrzebnych do efektywnego funkcjonowania organizmu. Powinniśmy zatem zawrzeć w naszym śniadaniu warzywa i owoce, produkty zbożowe, nabiał i niewielką ilość tłuszczów. Dlatego tak wiele osób sięga po zdrowe i pełnowartościowe owsianki, pozwalające dostarczyć wszystkiego, co trzeba na dobry początek dnia.

Warto kupować produkty sprawdzone, od renomowanych producentów, dzięki czemu zyskujemy gwarancję, że jemy nie tylko smacznie, ale też zdrowo. Takie płatki owsiane oraz rozmaite dodatki do nich oferuje między innymi SklepAgnex.pl, stawiający na ekologiczną żywność.

Poniżej przedstawię Wam dzisiaj prosty sposób na owsiankę, którą można przyrządzić klasycznie na mleku lub… w nieco bardziej dietetycznej wersji.

Owsianka na wodzie – z czym można ją podać?

Płatki owsiane to niezmiernie cenne źródło błonnika oraz witamin z grupy B. Warto spożywać je regularnie, łącząc z rozmaitymi dodatkami, które wzbogacają danie o szereg innych, cennych składników.

Do przyrządzenia dzisiejszej wersji owsianki potrzebujemy:

  • szklanki płatków owsianych,

  • szklanki wody,

  • 2 łyżek miodu,

  • 2 łyżek sezamu,

  • 1 jabłka,

  • 1 łyżeczki soku z cytryny,

  • kilku posiekanych orzechów.

Przygotowania zaczynamy od namoczenia płatków w szklance wody z cytryną. Można je zostawić na noc – do rana zdążą odpowiednio nasiąknąć. Rano wystarczy tylko nieco podgrzać płatki z wodą. Nie trzeba ich zagotowywać – będą i tak miękkie. Następnie nakładamy owsiankę do miseczki, posypujemy sezamem, orzechami, dodajemy pokrojone jabłko oraz polewamy miodem. Nasz zdrowy i niezmiernie sycący posiłek jest już gotowy.

Królewskie śniadanie nie musi być czasochłonne

Opisany powyżej przepis pokazuje, że tak naprawdę do przyrządzenia pysznego i wartościowego posiłku zdecydowanie nie trzeba wiele czasu ani energii. Wystarczy tylko nieco chęci oraz zmiana dotychczasowych zwyczajów.

Zadbajmy zatem o siebie oraz swoje zdrowie i wprowadźmy śniadania na stałe do naszego jadłospisu. Pierwszy pomysł na śniadanie już znaleźliśmy. Rozpoczęcie dnia od owsianki daje dużo energii oraz chęci do działania.

Mnie wyżej opisana wersja bardzo odpowiada. A czy Wy też macie swoją ulubioną?

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj