Jak upiec biszkopt?
Biszkopt jest najpopularniejszym rodzajem ciasta, które stanowi bazę dla masy skomplikowanych, wielowarstwowych przepisów. Nie ma chyba osoby, która nigdy nie jadłaby owego specjału lub nie widziała jak jej mama lub babcia robią tort urodzinowy albo inny powszechnie występujący wypiek, którego podstawa składa się właśnie z biszkoptu.
Sposób wykonania naszego ciasta zależy od dokładnego sprecyzowania do jakich celów chcemy go użyć. Czy ma to być klasyczny biszkopt tortowy czy po prostu baza do zrobienia standardowego placka o prostokątnym kształcie? Po określeniu podanych wytycznych możemy przystępować do realizacji przepisu. Moja mama podczas robienia tortu urodzinowego zawsze korzystała ze starego przepisu mojej prababci, gdyż nie od dzisiaj wiadomo, że ludowe mądrości są nieocenioną skarbnicą wiedzy.
Składniki potrzebne do biszkoptu
Do wykonania idealnie puszystego biszkoptu potrzeba:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu/spirytusu
Jak upiec biszkopt? Przepis krok po kroku
Początkowo oddzielamy białka od żółtek, po czym ubijamy białka na sztywną pianę, jest to pewnego rodzaju sekret późniejszej puszystości naszego ciasta, gdyż piana z białek spulchni biszkopt. Jednocześnie dodajemy po jednym żółtku oraz systematycznie dosypujemy cukier do masy i miksujemy całość. Następnie należy dodać 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać. Ostatnim etapem jest dodanie łyżeczki octu lub spirytusu. Może to wydawać się lekko dziwnym pomysłem, ale zgodnie ze starymi obyczajami składniki te nadają ciastu puszystości i w tak niewielkiej ilości z pewnością nie wpłyną na smak ciasta lub poziom alkoholu w naszym organizmie 😉
Tortownicę o średnicy 23-25 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno, nie należy smarować boków tortownicy. Następnie delikatnie przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160-180°C przez około 35-40 minut lub po prostu sprawdzamy stan wypieczenia tak zwanym „patyczkiem”. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie, po czym kroimy na 3-4 blaty, w zależności od tego jak nam pasuje.
Jeśli chcemy zrobić mniejszy biszkopt, adekwatnie do przepisu zmniejszamy jednocześnie ilość innych składników. Przykładowo biszkopt będący bazą do innego wypieku robi się zwykle z 4 jajek, wtedy dodajemy też 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru, resztę pozostawiamy w tej samej ilości, gdyż jest ona niewielka i jej działanie będzie wyglądało tak samo.
Życzę smacznego 🙂
przepis na biszkopt, biszkopt przepis, przepis na biszkopt do tortu, przepis na biszkopt z 6 jaj, jak upiec biszkopt, przepis na biszkopt na dużą blachę, przepis na biszkopt z 4 jaj, puszysty biszkopt przepis, przepis na dobry biszkopt, przepis na biszkopt na tort