Jak zrobić domowe lody śmietankowe?

Zrobienie samemu lodów śmietankowych w domu jest wbrew pozorom bardzo łatwe. Smakują po prostu wyśmienicie!

Przygotowanie lodów śmietankowych

Czas przygotowania wynosi ponad 2 godziny, a czas gotowania mniej niż 10 minut. Jeśli chcielibyśmy przygotować lody dla sześciu osób, będziemy potrzebować:

  • 4 jajka od kur z wolnego wybiegu, tylko żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, opcjonalnie,
  • 300 ml śmietany
  • 300 ml pełnotłustego mleka,
  • 1 laskę wanilii, jeśli chcemy by nasze lody były waniliowo-śmietankowe.

Jak zrobić domowe lody śmietankowe?

  1. Po pierwsze, upewnijmy się, że mamy wystarczająco dużo miejsca w zamrażarce. Najpierw oddzielmy białka od żółtek, umieszczając żółtka w dużej misce.
  2. Dodajmy cukru do żółtek i ubijmy, aż mieszanina będzie blada i gęsta.
  3. Dodajmy mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszajmy, aby dodać żółtka jaj.
  4. Umieśćmy śmietankę i mleko w średnim rondlu.
  5. Potnijmy laskę wanilii i zeskrobmy nasiona nożem, a następnie dodajmy śmietanę i mleko.
  6. Rozgrzejmy śmietanę i mleko do momentu wrzenia. Powoli wlejmy gorącą śmietanę i mleko na jajka i cukier, ubijając je.
  7. Przelejmy krem na czystą patelnię i postawmy na bardzo małym ogniu. Bez przerwy mieszajmy drewnianą łyżką, zwracając szczególną uwagę na obrzeża patelni, aż krem będzie lekko parował i lekko zagęszczony. Będzie gotowy, jeśli możemy przeciągnąć go przezroczystą linią drewnianą łyżką. Może to zająć 10 minut.
  8. Przełóżmy krem do dużego, płytkiego, odpornego na zamrażanie pojemnika i pozostawmy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Możemy to przyspieszyć, dając pojemnik do dużej miski z lodowatą wodą.
  9. Po osiągnięciu temperatury pokojowej, dajmy pokrywkę i umieśćmy krem w lodówce na całą noc.
  10. Po schłodzeniu, przenieśmy go do zamrażarki i wyjmujmy co godzinę, przez trzy godziny, aby ubić elektryczną, podręczną trzepaczką. Dzięki temu unikniemy kryształków lodu i krem będzie gładki.
  11. Następnie pozostawmy lody w zamrażarce, aż ostatecznie się zamrożą i będą twarde.
  12. Przed podaniem, wyjmijmy 10 minut wcześniej, aby łatwo można było je zjeść.

W temacie lody domowe, domowe lody, jak zrobić domowe lody, przepis na domowe lody, lody domowej roboty, przepis na lody domowe, lody domowe przepis, domowe lody truskawkowe, domowe lody śmietankowe, domowe lody czekoladowe, domowe lody bez jajek, domowe lody przepis, domowe lody bez maszynki, domowe lody waniliowe, przepis na lody domowej roboty, domowe lody bananowe, domowe lody na patyku, lody domowe bez jajek, maszyna do lodów domowych, lody truskawkowe domowej roboty, domowe lody jogurtowe, domowe lody owocowe, kostkarka do lodu domowa, lody domowe truskawkowe, lody bananowe domowej roboty

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj