Domowy przepis na naleśniki
Naleśniki to ulubione danie wielu Polaków. Cały sekret tkwi w grubości ciasta oraz jego elastyczności. Im ciasto cieńsze i bardziej podatne na wygięcia, tym dla niego lepiej. Pomimo tego warunku, przygotowanie ciasta naleśnikowego to czynność o tyle banalna, co posmarowanie bułki masłem. Wystarczy dopilnować tylko odpowiedniej konsystencji zmieszanej masy i nie doprowadzić do przypalenia naleśników na patelni. Specjaliści zalecają wyrzucenie pierwszego z ich, który najczęściej należy do nieudanych.
Składniki do ciasta na naleśniki
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklankę wody (najlepiej gazowanej),
- 2 jajka,
- 2 szklanki maki pszennej,
- – 4 łyżki oleju lub tyle samo masła,
- – odrobiny soli.
Jak zrobić naleśniki?
- Wyżej wymienione składniki połącz za pomocą miksera i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie konsystencja otrzymanej masy powinna przypominać gęstą śmietanę.
- Po upływie pół godziny rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu, najlepiej przy użyciu specjalnego pędzelka. Do smażenia naleśników najlepsza jest patelnia o obniżonej wysokości brzegów.
- Na nagrzaną patelnię wlej ciasto naleśnikowe i poruszaj patelnią w taki sposób, by rozprowadzić je równomiernie od brzegu do brzegu. Warstwa ciasta nie powinna być gruba.
- Sprawdzaj spód naleśnika, a następnie lekko przechylając patelnię do dołu, podrzuć jednocześnie zawartość do góry podkręconym ruchem. Jeśli nie masz takich umiejętności, to wykorzystaj talerz lub pokrywkę do obrócenia naleśnika.
- Przestudzone naleśniki podawaj z ulubioną konfiturą lub innym dodatkiem.