Domowe gofry – jak je zrobić?
Domowe gofry to ulubiony deser wielu osób, można go komponować na różne sposoby, dodawać do niego różnorodne elementy i cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem. Warto zrobić je na deser dla dzieci i dorosłych. Pyszne gofry zaspokajają apetyt na słodkości i zawsze smakują, są deserem o wiele lepszym od batoników, czekoladek czy też landrynek.
Składniki:
Aby przyrządzić gofry trzeba mieć:
- 3 szklanki mąki,
- 2,5 szklanki mleka,
- pół szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru,
- szczyptę soli.
Jak zrobić gofry?
- Żółtka oddziela się od białek i dodaje się naprzemiennie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko oraz olej. Na koniec należy ubić białka na pianę i połączyć z pozostałymi składnikami.
- Masa musi być tak gęsta, jak śmietana. Masę nakłada się na kratki gofrownicy i czeka się na gofry. Po upieczeniu gofry wyjmuje się z gofrownicy. Do zdobienia gofrów dobra będzie bita śmietana przygotowana samodzielnie w domu oraz kawałki kiwi, gruszki, banana i truskawek.
- Takie gofry to wspaniały deser, a zrobione w domu będą pyszne, pachnące i o wiele lepsze niż te kupione na mieście. Przede wszystkim będą też tańsze.
- Można też do ciasta dodać śmietanę 18% i w ten sposób zyskać smakowity deserek, można całkowicie zastąpić mleko gęstą śmietaną, co jest dobrym rozwiązaniem. Można spokojnie takie gofry podawać nawet małym dzieciom.
- Smaczne, pachnące i zdrowe gofry są alternatywą dla niezdrowych kremowych ciast, o wiele lepszym wyborem dla osób na diecie lub dbających o zachowanie smukłej sylwetki.
przepis na gofry, gofry, gofry przepis, ciasto na gofry, gofry chrupiące, chrupiące gofry, jak zrobić gofry, gofry belgijskie, gofry jak z budki, prosty przepis na gofry, przepis na chrupiące gofry, gofry thermomix, gofry bezglutenowe, moje wypieki gofry, przepis gofry, ciasto na gofry chrupiące, gofry sprawdzone, gofry bez mleka, przepisy na gofry, przepis na gofry magdy gessler, przepis na ciasto na gofry