Przepis na sos beszamelowy - jak zrobić sos beszamelowy?

Domowy przepis na sos beszamelowy

Sos beszamelowy stanowi nie tylko podstawę wielu klasycznych dań jak np. lasagne, ale może również stanowić doskonały dodatek do potraw np. przyrządzonych na parze, lub też do wytrawnych naleśników. Jak należy przygotować idealny sos beszamelowy? Sprawdźcie ten przepis.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • sól i biały pieprz do smaku,
  • gałka muszkatołowa ok. pół łyżeczki.

Jak zrobić sos beszamelowy?

  1. Do rondelka z grubszym dnem dodaj masło i powoli podgrzewaj na małym ogniu. Gdy będzie już roztopione, oprósz je przygotowaną mąką i następnie dokładnie i dość energicznie wymieszaj trzepaczką do połączenia składników.
  2. Pilnuj, aby tak powstała masa tylko się podgrzewała, nie wolno jej zrumienić lub smażyć! Jeśli masa stała się już jednolita, dodaj ok. 1,5 szklanki mleka i ponownie rozmieszaj energicznie masę, tak aby nie powstała z niej wielka klucha.
  3. Następnie stopniowo dodawaj pozostałą część mleka, nieustannie mieszając. Sos stopniowo będzie gęstniał pod wpływem temperatury, oraz nabierze pożądanej aksamitnej konsystencji. Gdy będzie już całkiem pozbawiony ewentualnych grudek, pora na doprawienie go szczyptą soli, gałką muszkatołową oraz najlepiej świeżo mielonym białym pieprzem.
  4. Tak przygotowany sos doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia. Sos beszamelowy najlepiej podawać od razu, wtedy bowiem ma on idealną konsystencję i smakuje zdecydowanie lepiej.
  5. Do beszamelu możesz także z powodzeniem dodać swoje ulubione dodatki np. starty żółty ser, świeże zioła albo musztardę lub chrzan, które nadadzą mu nowy smak.
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj