Z ciasta drożdżowego można wyczarować przeróżne wypieki. Zwykle kojarzy nam się ono ze słodkościami, ale ciasto to jest na tyle uniwersalne, że może posłużyć do przygotowania dań wytrawnych. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie wiesz, co upiec, warto wypróbować poniższe przepisy na ciasta drożdżowe w wyjątkowym wydaniu.

Nie ma chyba osoby, która nie miała okazji do spróbowania ciasta drożdżowego, chociażby w postaci klasycznej babki. Nierzadko występuje ona w wersji dwukolorowej, czyli żółto-brązowej. Takie połączenie można uzyskać, robiąc dwie wersje ciasta, które zostaną wylane do formy warstwowo. Taki dodatek kakaowy jest świetną alternatywą dla klasycznej babki. Ciekawy jest też przepis na ciasto drożdżowe z twarogiem i rodzynkami. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: połowy kilograma mąki, czterech żółtek, połowy kostki masła, ¾ szklanki mleka, 100 g twarogu zielonego, opakowania drożdży instant, połowy szklanki cukru, 50 g rodzynek, łyżeczki soli.

Wykonanie: wszystkie sypkie składniki na ciasto mieszamy w misce, po czym wbijamy do nich żółtka. W rondlu rozpuszczamy masło, po czym dodajemy do niego mleko i wlewamy to do ciasta. Do tego dodajemy twaróg i wszystko dobrze miksujemy na wolnych obrotach przez parę minut. Tak przygotowane ciasto należy przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 2h.

W międzyczasie zalewamy rodzynki wrzątkiem i po kwadransie odsączamy je z wody. Dodajemy je do wyrośniętego ciasta i mieszamy, po czym przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki do babki i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Na koniec robimy polewę na babkę – mieszając trzepaczką cukier puder z wodą, po czym polewamy nią upieczoną babkę i odstawiamy do stężenia.

 ciasto drożdżowe

Pyszne rogaliki wypełnione czekoladą – ciasto drożowe

Maślane rogaliki, w których kryje się niespodzianka w postaci kremu czekoladowego, jest czymś, czego nie można nie lubić. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jest to znacznie smaczniejsza i zdrowsza wersja znanych każdemu z reklam rogali. Można je przygotować w domu i to w dowolnej ilości. Nikt nie jest w stanie się im oprzeć. Wystarczy zaopatrzyć się w składniki takie jak: szklanka mąki, żółtko, ¼ kostki masła, 30 cukru, łyżeczka droższy instant. Z powyższych składników wykonamy ciasto drożdżowe, a do zrobienia farszu potrzebna będzie nam posiekana czekolada lub pasta czekoladowa. Do posmarowania ciasta potrzebne będą nam jeszcze trzy łyżki mleka i jedno żółtko. Z kolei do przyozdobienia rogalików posłuży pięć łyżek cukru pudru i dwie łyżki wody.

Wykonanie: do rozpuszczonego masła dodajemy mleko i mieszamy całość. Do miski wkładamy mąkę, drożdże i cukier, po czym mieszamy całość. Następnie dodajemy do tego żółtko i mleko wymieszane z masłem, po czym miksujemy przez 10 minut całość i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 2h. Gdy ciasto już wyrośnie, należy ponownie je wyrabiać przez parę minut, po czym rozwałkować na grubość połowy centymetra i powycinać z ciasta trójkąty. Na podstawę trójkąta nakładamy nasz czekoladowy farsz i zwijamy ciasto na kształt rogala. Na koniec każdy rogalik smarujemy mlekiem wymieszanym z żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut lub do zarumienienia.

W międzyczasie przygotowujemy polewę dekoracyjną na rogale – wystarczy wymieszać cukier puder z wodą. Rogale najlepiej jest lukrować przed podaniem.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj