Domowy przepis na makaron ze szpinakiem
Szpinak to bardzo zdrowa roślina, ceniona także za swoje niezastąpione walory smakowe. Posiada dużo żelaza, a spożywanie go zaleca się osobom, które mają problemy z ciśnieniem krwi. Ponadto, zalecana jest dla dzieci, jako fundament zdrowego rozwoju malucha. Warto przygotować to danie, bo szpinak jest w nim bardzo aromatyczny i smaczny, tak więc podpasuje nawet największym malkontentom.
Makaron ze szpinakiem to szybki obiad, gotowy nawet w 20 minut. Sprawdzi się idealnie na obiad, podwieczorek czy kolację ze znajomymi. Warto użyć sera mozzarella, jednakże danie będzie równie smaczne z goudą.
Składniki:
- makaron spaghetti lub inny
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 100 g masła
- 4 cebule
- 9 ząbków czosnku
- 150 ml śmietany 30 %
- sól do smaku
- starty ser (gouda, cheddar, mozzarella)
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aby był al. dente.
- Roztop masło w rondelku.
- Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż do miękkości.
- Do cebuli dodaj mrożony szpinak.
- Wrzuć posiekany czosnek.
- Czekaj, aż szpinak się rozpuści.
- Wymieszaj całą masę z roztopionym warzywem. Duś około dziesięciu minut.
- Dolej śmietankę kremówkę i mieszaj powoli do uzyskania kremowej konsystencji.
- Masę szpinakową ułóż na wcześniej ugotowanym makaronie.
- Posyp serem i wymieszaj. Smacznego !
Sos szpinakowy można przechowywać w lodówce do następnego dnia. Należy jednak unikać dodawania sera do przechowywanej masy, ponieważ wtedy znacznie szybciej ulega zepsuciu.