Przepis na makaron ze szpinakiem - jak zrobić makaron ze szpinakiem?

Domowy przepis na makaron ze szpinakiem

Szpinak to bardzo zdrowa roślina, ceniona także za swoje niezastąpione walory smakowe. Posiada dużo żelaza, a spożywanie go zaleca się osobom, które mają problemy z ciśnieniem krwi. Ponadto, zalecana jest dla dzieci, jako fundament zdrowego rozwoju malucha. Warto przygotować to danie, bo szpinak jest w nim bardzo aromatyczny i smaczny, tak więc podpasuje nawet największym malkontentom.

Makaron ze szpinakiem to szybki obiad, gotowy nawet w 20 minut. Sprawdzi się idealnie na obiad, podwieczorek czy kolację ze znajomymi. Warto użyć sera mozzarella, jednakże danie będzie równie smaczne z goudą.

Składniki:

  • makaron spaghetti lub inny
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 100 g masła
  • 4 cebule
  • 9 ząbków czosnku
  • 150 ml śmietany 30 %
  • sól do smaku
  • starty ser (gouda, cheddar, mozzarella)

Jak zrobić makaron ze szpinakiem?

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, aby był al. dente.
  2. Roztop masło w rondelku.
  3. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Smaż do miękkości.
  4. Do cebuli dodaj mrożony szpinak.
  5. Wrzuć posiekany czosnek.
  6. Czekaj, aż szpinak się rozpuści.
  7. Wymieszaj całą masę z roztopionym warzywem. Duś około dziesięciu minut.
  8. Dolej śmietankę kremówkę i mieszaj powoli do uzyskania kremowej konsystencji.
  9. Masę szpinakową ułóż na wcześniej ugotowanym makaronie.
  10. Posyp serem i wymieszaj. Smacznego !

Sos szpinakowy można przechowywać w lodówce do następnego dnia. Należy jednak unikać dodawania sera do przechowywanej masy, ponieważ wtedy znacznie szybciej ulega zepsuciu.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj