100% naturalne Masło Orzechowe bez cukru i oleju palmowego

Czekoladowe desery, ciasta czy wreszcie sama czekolada to jedne z najsmaczniejszych łakoci, po jakie każdego dnia sięga miliony ludzi na świecie. Jedzenie czekolady daje wiele przyjemności, ale jej nadmiar może mieć niekorzystny wpływ dla zdrowia.

  1. Kuszący smak czekolady
  2. Biała czekolada o smaku kokosowym z dodatkiem migdałów
  3. Pyszna czekolada bez cukru czy tradycyjna?

Osoby, które bardzo dbają o swoją dietę i unikają produktów wysokokalorycznych, często sięgają po dietetyczną czekoladę. Ten zdrowszy odpowiednik klasycznego przysmaku zaspokaja pragnienie na coś słodkiego, a jednocześnie nie dostarcza do organizmu wysokiej dawki cukru i tłuszczów.

Kuszący smak czekolady

Kawałek, a nawet cała tabliczka czekolady to doskonała, pyszna nagroda. Serwowanie jej sobie zbyt często może jednak prowadzić do problemów zdrowotnych, głównie w postaci odkładania się tkanki tłuszczowej. Producenci zdrowej żywności dietetycznej znaleźli jednak sposób, który pozwala cieszyć się smakiem czekolady, a jednocześnie uniknąć negatywnych konsekwencji jej spożywania. Tym sposobem jest pyszna czekolada bez cukru, składająca się z dużej ilości dobrze przyswajalnego białka oraz naturalnych dodatków słodzących.

Pyszny i dietetyczny Sos Fitking Chocolate Bez cukru

Biała czekolada o smaku kokosowym z dodatkiem migdałów

Czekolada dietetyczna to nie mit, a dowodem na to jest biała czekolada o smaku kokosowym z dodatkiem migdałów. Jej atutem jest atrakcyjny smak oraz skład, którego 27% to odżywka proteinowa. Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ale przede wszystkim jest w pełni przyswajalna przez ludzki organizm i dostarcza mu dużą ilość aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Tym, czego brakuje w tej czekoladzie, jest cukier. Słodycz dietetycznej czekolady wynika z naturalnych składników, które zostały użyte do jej produkcji. W tym przypadku, są to migdały, wiórki kokosowe i erytrytol – zdrowy zamiennik tradycyjnego cukru.

Pyszna czekolada bez cukru czy tradycyjna?

Czekolada to jeden z najchętniej używanych składników do przygotowywania deserów i innych łakoci. Jak widać, nie trzeba z niej rezygnować całkowicie, aby zapewnić sobie zdrowy, treściwy deser. Jedzona od czasu do czasu, nie spowoduje problemów z nadwagą, jednak jeśli ma być ona stałym elementem diety, lepiej tradycyjną tabliczkę wymienić na jej zdrowszy odpowiednik bez cukru i z dużą ilością dobrze przyswajalnych białek. W ten sposób można sobie zapewnić pyszną przekąskę, a jednocześnie uniknąć wyrzutów sumienia i negatywnych konsekwencji czekoladowego „szaleństwa”.

Czekolada tradycyjna czy dietetyczna?
Rate this post

Jola
Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here