Czekoladowe desery, ciasta czy wreszcie sama czekolada to jedne z najsmaczniejszych łakoci, po jakie każdego dnia sięga miliony ludzi na świecie. Jedzenie czekolady daje wiele przyjemności, ale jej nadmiar może mieć niekorzystny wpływ dla zdrowia.
- Kuszący smak czekolady
- Biała czekolada o smaku kokosowym z dodatkiem migdałów
- Pyszna czekolada bez cukru czy tradycyjna?
Osoby, które bardzo dbają o swoją dietę i unikają produktów wysokokalorycznych, często sięgają po dietetyczną czekoladę. Ten zdrowszy odpowiednik klasycznego przysmaku zaspokaja pragnienie na coś słodkiego, a jednocześnie nie dostarcza do organizmu wysokiej dawki cukru i tłuszczów.
Kuszący smak czekolady
Kawałek, a nawet cała tabliczka czekolady to doskonała, pyszna nagroda. Serwowanie jej sobie zbyt często może jednak prowadzić do problemów zdrowotnych, głównie w postaci odkładania się tkanki tłuszczowej. Producenci zdrowej żywności dietetycznej znaleźli jednak sposób, który pozwala cieszyć się smakiem czekolady, a jednocześnie uniknąć negatywnych konsekwencji jej spożywania. Tym sposobem jest pyszna czekolada bez cukru, składająca się z dużej ilości dobrze przyswajalnego białka oraz naturalnych dodatków słodzących.
Biała czekolada o smaku kokosowym z dodatkiem migdałów
Czekolada dietetyczna to nie mit, a dowodem na to jest biała czekolada o smaku kokosowym z dodatkiem migdałów. Jej atutem jest atrakcyjny smak oraz skład, którego 27% to odżywka proteinowa. Czekolada nie tylko dobrze smakuje, ale przede wszystkim jest w pełni przyswajalna przez ludzki organizm i dostarcza mu dużą ilość aminokwasów egzogennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Tym, czego brakuje w tej czekoladzie, jest cukier. Słodycz dietetycznej czekolady wynika z naturalnych składników, które zostały użyte do jej produkcji. W tym przypadku, są to migdały, wiórki kokosowe i erytrytol – zdrowy zamiennik tradycyjnego cukru.
Pyszna czekolada bez cukru czy tradycyjna?
Czekolada to jeden z najchętniej używanych składników do przygotowywania deserów i innych łakoci. Jak widać, nie trzeba z niej rezygnować całkowicie, aby zapewnić sobie zdrowy, treściwy deser. Jedzona od czasu do czasu, nie spowoduje problemów z nadwagą, jednak jeśli ma być ona stałym elementem diety, lepiej tradycyjną tabliczkę wymienić na jej zdrowszy odpowiednik bez cukru i z dużą ilością dobrze przyswajalnych białek. W ten sposób można sobie zapewnić pyszną przekąskę, a jednocześnie uniknąć wyrzutów sumienia i negatywnych konsekwencji czekoladowego „szaleństwa”.