Jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić samodzielnie bitą śmietanę?

Najbardziej popularnym składnikiem, który stosuje się różnych rodzai deserów jest bita śmietana. Można z niej wyczarować wiele pysznych słodkości, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wymagającej osoby. Idealnie nadaje się do szarlotki, babeczek, lodów, lub do samych owoców, np. truskawek a amatorzy wszystkich słodkości mogą jeść ją solo, tak również smakuje pysznie. Ten słodki dodatek jest bardzo prosty do przygotowania a jego wszechstronne zastosowanie zależy od osobistych preferencji. W tym wpisie dowiesz się jak przygotować domową bitą śmietanę, w kilka sekund.

Do przygotowania bitej śmietany potrzebne będą:

  • dobrze schłodzona śmietana 30%,
  • miska (najlepiej metalowa i wysoka, ponieważ łatwiej będzie ubijać śmietanę),
  • mikser ręczny lub elektryczny,
  • dla smaku można dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii.

Przepis jak zrobić bitą śmietanę w domu:

1. Schłodzoną śmietanę wlej do miski.

2. Zaczynając od najniższych obrotów miksera, ubijaj śmietanę stopniowo przechodząc do najwyższych obrotów.

3. Podczas ubijania opcjonalnie można dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii, aby dodać konkretnego smaku.

4. Ubijaj do momentu aż śmietana będzie sztywna.

5. Jeśli nie jesteś pewny czy śmietana jest już gotowa jest na to pewien sposób; podnieś miskę i delikatnie przechyl ją do górny nogami, jeśli śmietana „trzyma się miski” jest już gotowa, natomiast jeśli opada musisz jeszcze trochę popracować nad jej konsystencją.

6. Kiedy śmietana jest już ubita możesz śmiało dodać ją do ulubionego deseru.

Pamiętaj o tym, aby spożyć ją jeszcze tego samego dnia, ponieważ nie jest to trwały produkt.

Temat dotyczy: jak zrobić bitą śmietanę, ciasto z bitą śmietaną, tort z bitą śmietaną, syfon do bitej śmietany, ciasta z bitą śmietaną, bita śmietana z mascarpone, przepis na tort z bitą śmietaną, bita śmietana z żelatyną, bita śmietana przepis, rolada z bitą śmietaną, krem z bitej śmietany, bita śmietana z mleka kokosowego, sernik z bitą śmietaną, biszkopt z bitą śmietaną, krem z bitej śmietany i mascarpone, tort bezowy z bitą śmietaną, bita śmietana do tortu, tort z bitą śmietaną i owocami, deser z bitą śmietaną, bita śmietana z galaretką, szarlotka z bitą śmietaną, biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną, krem do tortu z bitej śmietany, tort czekoladowy z bitą śmietaną

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj