Domowy przepis na pierogi ruskie
Pierogi ruskie są bardzo popularnym i smacznym daniem. Zajadały się nimi nasze babki i zajadamy się i my. Pierogi ruskie to tradycyjne danie w Kuchni Polskiej. Co potrzebujemy, aby przygotować pierogi ruskie?
Składniki na ciasto do pierogów
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- dwie łyżki masła
- szczypta soli
Jak zrobić pierogi ruskie?
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól. Masło roztapiamy w gorącej wodzie i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Powstałe ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na około 30 min.
Składniki na farsz do pierogów
- 500 g sera białego półtłustego lub tłustego
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- 1 mała cebula
- masło do podsmażenia
Jak zrobić farsz do pierogów ruskich?
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Do momentu aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki zgniatamy narzędziem do ugniatania ziemniaków.
- Przygotowujemy ser, delikatnie go rozkruszamy. Konsystencja powinna zostać z delikatnymi grudkami.
- Następnie na maśle podsmażamy pokrojona w drobną kostkę cebulkę. Do momentu aż będzie miała złocisty kolor
- Następnie mieszamy razem ziemniaki, ser oraz cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pierogi ruskie z farszem krok po kroku
- Wyciągamy nasze ciasto z folii. Dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy na 0,5 cm placki.
- Wykrawamy koła, najlepiej za pomocą szklanki.
- Następnie na wykrojone koła nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Łączymy ciasto, zaklejając brzegi kół, tworząc przy tym charakterystyczny wzór.
- W garnku zagotowujemy wodę. Solimy. W momencie, gdy woda będzie wrzeć wkładami pierogi.
- Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na powierzchnie wody.
- Gotowe pierogi wyciągamy i odsączamy.
- Podajemy z podsmażoną na maśle cebulą lub ze śmietaną.
Smacznego 🙂