Przepis na pierogi ruskie - jak zrobić pierogi ruskie?

Domowy przepis na pierogi ruskie

Pierogi ruskie są bardzo popularnym i smacznym daniem. Zajadały się nimi nasze babki i zajadamy się i my. Pierogi ruskie to tradycyjne danie w Kuchni Polskiej. Co potrzebujemy, aby przygotować pierogi ruskie?

Składniki na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • dwie łyżki masła
  • szczypta soli

Jak zrobić pierogi ruskie?

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól. Masło roztapiamy w gorącej wodzie i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Powstałe ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na około 30 min.

Składniki na farsz do pierogów

  • 500 g sera białego półtłustego lub tłustego
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 mała cebula
  • masło do podsmażenia

Jak zrobić farsz do pierogów ruskich?

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Do momentu aż będą miękkie.
  2. Ugotowane ziemniaki zgniatamy narzędziem do ugniatania ziemniaków.
  3. Przygotowujemy ser, delikatnie go rozkruszamy. Konsystencja powinna zostać z delikatnymi grudkami.
  4. Następnie na maśle podsmażamy pokrojona w drobną kostkę cebulkę. Do momentu aż będzie miała złocisty kolor
  5. Następnie mieszamy razem ziemniaki, ser oraz cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pierogi ruskie z farszem krok po kroku

  1. Wyciągamy nasze ciasto z folii. Dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy na 0,5 cm placki.
  2. Wykrawamy koła, najlepiej za pomocą szklanki.
  3. Następnie na wykrojone koła nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Łączymy ciasto, zaklejając brzegi kół, tworząc przy tym charakterystyczny wzór.
  4. W garnku zagotowujemy wodę. Solimy. W momencie, gdy woda będzie wrzeć wkładami pierogi.
  5. Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na powierzchnie wody.
  6. Gotowe pierogi wyciągamy i odsączamy.
  7. Podajemy z podsmażoną na maśle cebulą lub ze śmietaną.

Smacznego 🙂

 

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj