W naszych jelitach znajduje się od kilkuset do nawet tysiąca szczepów różnych kultur bakterii. Znajdujący się w naszych jelitach ekosystem to złożona całość, która funkcjonuje wspólnie i jest niezwykle ważna dla organizmu człowieka. Rola flory bakteryjnej jest ogromna. Od dawna naukowcy badają ją i zastanawiają się nad jej działaniem. Ciągle pojawiają się coraz to nowe dowody na jej wielki wpływ na ludzki organizm. Okazuje się, że flora bakteryjna ma znaczenie nie tylko w procesach metabolicznych, zachodzących w organizmie. Jej stan decyduje również o naszym samopoczuciu, a także wpływa na odporność. Odgrywa ona nawet pewną rolę w regulowaniu natężenia bólu.

Naturalna odbudowa flory bakteryjnej – czy jest możliwa?

Flora bakteryjna odpowiada za szereg procesów metabolicznych – bakterie jelitowe kończą procesy metabolizowania węglowodanów, przekształcając resztki pokarmów, które trafiają do jelit, w kwas masłowy, octowy i mlekowy. Szczególnie ważny jest kwas masłowy, którego zadaniem jest ożywianie kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelit. Mikrobiom umożliwia pozyskanie w jelitach aż 10 procent energii z dostarczanego pokarmu. Pożyteczne bakterie jelitowe umożliwiają syntezę witamin K oraz tiaminy, kwasu foliowego, witaminy B.

Flora bakteryjna jelit to swego rodzaju strażnik, któeego zadaniem jest ochrona przed atakiem różnego rodzaju bakterii chorobotwórczych. To właśnie dzięki wytwarzaniu w jelitach środowiska o niskim PH, które nie jest lubiane przez bakterie tego typu. Flora bakteryjna ma również wpływ na immunomodulację, co nazywa się również stymulowaniem systemu odpornościowego do działania w przypadku pojawienia się infekcji.

Każdy człowiek posiada swoją własną, unikatową florę bakteryjną, której zadaniem jest gromadzenie się w jelitach człowieka od samego początku życia. Gdy przychodzimy na świat, nasz układ odpornościowy jest wręcz sterylny. Pierwsza porcja jakichkolwiek bakterii jest nam przekazywana przez matkę. To, jakiego rodzaju to będą bakterie, zależy oczywiście od sposobu porodu – czy był to poród naturalny, czy też odbył się przez cesarskie cięcie. W czasie życia budujemy własny bagaż prozdrowotnych bakterii.

Jak dbać o naturalną florę bakteryjną jelit?

Gdy zostanie zaburzona flora bakteryjna, może pojawić się problem. To, czy naturalna odbudowa flory bakteryjnej jest możliwa, zależy głównie od tego, w jakim jest ona stanie. Soki z warzyw kiszonych oraz kapusta kiszona ekologiczna to produkty, które z pewnością pomogą w dbałości o naturalną florę bakteryjną. Ich spożywanie będzie miało dobroczynny wpływ na każdy aspekt funkcjonowania flory bakteryjnej.

To, jakie bakterie tworzą nasz mikrobiom, jest uwarunkowane genetycznie. Mikroflora bakteryjna jest również przedmiotem badań. W dalszym ciągu nie poznano dokładnie aspektu genetycznego. Ciężko jest go bowiem oddzielić od czynników, związanych ze środowiskiem. Nawet identyczny materiał genetyczny nie gwarantuje posiadania tej samej mikroflory jelitowej.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj