Podczas mojego ostatniego urlopu postanowiłam zwiedzić trochę Polskę i odkryć nowe, urokliwe miejsca. W trakcie podróży trafiłam na prawdziwą perełkę – Restaurację Kuźnia Oberża Polska, położoną niedaleko Torunia. To miejsce urzekło mnie nie tylko swoim klimatycznym wnętrzem, ale przede wszystkim doskonałą kuchnią! Szczególnie zapadł mi w pamięć przepyszny żurek chełmiński z kiełbasą i jajkiem, którym tam się zajadałam. Był tak smaczny, że postanowiłam odtworzyć go w domu i podzielić się z Wami przepisem!

Przepis na żurek chełmiński z kiełbasą i jajkiem:

Składniki:

Zakwas:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 litr przegotowanej, letniej wody

Zupa:

  • 1,5 litra bulionu (może być warzywny lub mięsny)
  • 300 g białej kiełbasy surowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 łyżki chrzanu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zakwas: Przygotowanie zaczynamy od zakwasu. Mąkę żytnią wsypujemy do słoika, dodajemy obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy letnią wodą, mieszamy i przykrywamy gazą lub ściereczką. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni, codziennie mieszając. Zakwas jest gotowy, gdy nabierze charakterystycznego kwaśnego zapachu.
  2. Zupa: W garnku zagotowujemy bulion. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto, po czym dodajemy do bulionu. Białą kiełbasę gotujemy w bulionie przez około 20 minut, następnie wyjmujemy, kroimy na plastry i odstawiamy.
  3. Doprawianie: Do bulionu dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotujemy przez 10 minut. Następnie wlewamy zakwas, mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Finalne kroki: Śmietanę hartujemy odrobiną gorącej zupy, po czym wlewamy ją do garnka, mieszając. Na talerzu układamy plastry kiełbasy, ugotowane na twardo jajka, a następnie zalewamy żurkiem. Opcjonalnie można dodać chrzan.

Ten aromatyczny żurek najlepiej smakuje podawany z kawałkiem świeżego chleba lub jeśli macie taką możliwość podajcie go w wydrążonym chlebie. Gwarantuje, że będziecie zachwyceni!

Smacznego!

Swoją drogą, jeśli będziecie mieli okazję przejeżdżać w okolicach Torunia, koniecznie zatrzymajcie się w Kuźni! To urokliwe miejsce pełne smaków z własną bazą noclegową, które z pewnością podbije Wasze serca, tak jak podbiło moje!

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj