Domowy przepis na zupę pomidorową
Trwa sezon na pomidory. Teraz są najsmaczniejsze, wygrzane w słońcu, pełne witamin i smaku. Trzeba je jadać jak najczęściej, zarówno na surowo (na chleb, jako sałatki, na kanapkach, faszerowane), jak i przetworzone. Warto też zrobić zapasy na zimę w postaci różnych przecierów, soków, sosów, mrożone itp. Wśród potraw, które szczególnie smakują zrobione z takich mocno dojrzałych pomidorów, na pewno wyróżnia się zupa pomidorowa. Lubią ją praktycznie wszyscy. Jak zrobić pyszną pomidorową ze świeżych pomidorów?
Składniki na zupę pomidorową
- około 2-3 kg mocno dojrzałych pomidorów,
- cebula,
- ząbek lub dwa czosnku,
- sól,
- pieprz,
- bazylia (najlepiej świeża),
- oliwa (olej) lub masło
- opcjonalnie: rosół (może być z kostki),
- 2 jajka
- 2-4 łyżki mąki
Jak zrobić zupę pomidorową?
- Rozpoczynamy od zeszklenia na tłuszczu cebuli i czosnku w dużym garnku, najlepiej o grubym dnie. Do cebuli dodajemy grubo pokrojone pomidory (mogą być obrane), bez twardych piętek.
- Dusimy, aż pomidory się rozpadną. Koniecznie trzeba często mieszać. Uduszone pomidory miksujemy lub przecieramy przez sito (jeśli komuś przeszkadzają pestki i ewentualne skórki). Całość lekko rozrzedzamy rosołem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Z jajek i mąki robimy ciasto na lane kluski (powinno być dość gęste, ale musi się wolno lać cienkim strumieniem).
- Ciasto wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze chwilę, dodajemy łyżeczkę masła i posiekaną bazylię. Jeśli ktoś nie przepada za lanymi kluskami, to oczywiście może podać zupę z makaronem, ryżem lub np. drobnymi grzankami. Ale warto spróbować właśnie w wersji z lanymi kluskami.