Domowy przepis na leczo
Domowe leczo, to pomysł na danie, które smakuje jako dodatek do pieczywa, ziemniaków, placków ziemniaczanych lub jako danie główne.
Leczo polecam robić w dużej ilości, nadmiar można zawekować i zjeść innego dnia. W moim przepisie na leczo znajdują się następujące składniki:
- 3 średnie cebule
- 2 większe cukinie
- 1-2 papryki
- 4-5 podłużnych, średniej wielkości pomidorów
- pół kg kiełbasy śląskiej
- naturalny przecier pomidorowy
- przyprawy
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
Jak zrobić leczo?
- Zaczynam od obrania i pokrojenia cebuli, papryki, cukinii, pomidorów i kiełbasy. Kiedy składniki są przygotowane, przystępuję do gotowania.
- Rozgrzewam oliwę na patelni i podsmażam cebulę wraz z kiełbasą, pod koniec smażenia dodaje czosnek niedźwiedzi oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym samym czasie, w 2 garnku zaczynam gotowanie cukinii, papryki, pomidorów. Puszczają one wystarczająco dużo soku, więc nie trzeba dodawać wody.
- Po około 8 minutach smażenia zawartość patelni wrzucam do garnka i przykrywam całość, gotując na średnim ogniu. Gotuję tak przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaję ulubione przyprawy, osobiście stosuję 2 liście laurowe oraz zioła włoskie.
- Do tego dodaje 200 ml przecieru pomidorowego i mieszam całość. Trzymam tak jeszcze na ogniu przez około 10 minut i po tym czasie odstawiam na kilka minut, aby całość nabrała smaku. (Z racji, że ciężko byłoby zjeść całość na raz nawet w 3 osoby to najczęściej przekładam część gorącego leczo do litrowego słoika, przykrywam ścierką odwrócony do góry nogami słoik, po wystygnięciu wkładam do lodówki).
- Leczo jest gotowe i można je podawać z wcześniej już wspomnianymi ziemniakami, pieczywem czy plackami ziemniaczanymi. Osobiście polecam też połączenie leczo z plackami z cukinii. Leczo smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło.
Smacznego!