Przepis na leczo - jak zrobić domowe leczo?

Domowy przepis na leczo

Domowe leczo, to pomysł na danie, które smakuje jako dodatek do pieczywa, ziemniaków, placków ziemniaczanych lub jako danie główne.

Leczo polecam robić w dużej ilości, nadmiar można zawekować i zjeść innego dnia. W moim przepisie na leczo znajdują się następujące składniki:

  • 3 średnie cebule
  • 2 większe cukinie
  • 1-2 papryki
  • 4-5 podłużnych, średniej wielkości pomidorów
  • pół kg kiełbasy śląskiej
  • naturalny przecier pomidorowy
  • przyprawy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa

Jak zrobić leczo?

  1. Zaczynam od obrania i pokrojenia cebuli, papryki, cukinii, pomidorów i kiełbasy. Kiedy składniki są przygotowane, przystępuję do gotowania.
  2. Rozgrzewam oliwę na patelni i podsmażam cebulę wraz z kiełbasą, pod koniec smażenia dodaje czosnek niedźwiedzi oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym samym czasie, w 2 garnku zaczynam gotowanie cukinii, papryki, pomidorów. Puszczają one wystarczająco dużo soku, więc nie trzeba dodawać wody.
  3. Po około 8 minutach smażenia zawartość patelni wrzucam do garnka i przykrywam całość, gotując na średnim ogniu. Gotuję tak przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaję ulubione przyprawy, osobiście stosuję 2 liście laurowe oraz zioła włoskie.
  4. Do tego dodaje 200 ml przecieru pomidorowego i mieszam całość. Trzymam tak jeszcze na ogniu przez około 10 minut i po tym czasie odstawiam na kilka minut, aby całość nabrała smaku. (Z racji, że ciężko byłoby zjeść całość na raz nawet w 3 osoby to najczęściej przekładam część gorącego leczo do litrowego słoika, przykrywam ścierką odwrócony do góry nogami słoik, po wystygnięciu wkładam do lodówki).
  5. Leczo jest gotowe i można je podawać z wcześniej już wspomnianymi ziemniakami, pieczywem czy plackami ziemniaczanymi. Osobiście polecam też połączenie leczo z plackami z cukinii. Leczo smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło.

Smacznego!

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj