Pomysły na pożywne batoniki do pracy i do szkoły

Pyszne, zdrowe, bardzo modne i do tego nietuczące – poznajcie przepisy nasze batoniki, którymi możecie zastąpić tradycyjne słodycze.

Śniadanie to podstawa: pierwszy posiłek po przebudzeniu dostarcza nam sił na cały dzień – nieraz słyszymy podobne opinie i zazwyczaj przyznajemy rację naszemu rozmówcy. Niestety równie często okazuje się, że to tylko teoria – kiedy wstajemy bardzo wcześnie, trudno jest wygospodarować czas na przygotowanie jaglanki z owocami lub tostów francuskich. W efekcie wybiegamy z domu, licząc na to, że zjemy coś po drodze – i znowu kończy się na kawie na wynos i batonie. A gdyby tak poszukać zdrowej alternatywy? Poniżej przedstawiamy proste przepisy na pożywne śniadaniowe batoniki, przygotowane samodzielnie przy użyciu płatków owsianych, kakao i suszonych owoców – bardzo zdrowe i naprawdę smaczne: zarówno na pierwsze, drugie śniadanie, jak i na deser.

Zdrowe słodkości dla całej rodziny

Samodzielnie przygotowane batoniki mają wiele zalet. Po pierwsze przygotowujemy je wcześniej, wiec zyskujemy dodatkowe minuty rano – możemy dłużej pospać, albo cieszyć się chwilą rozmowy z domownikami. Ich przygotowanie jest naprawdę proste – a zatem do tego zadania możemy zaangażować także dzieci. Będzie to dla nich doskonała zabawa, a jednocześnie zbudujemy w nich nawyk zdrowego żywienia. Po trzecie – za jednym zamachem otrzymujemy kilka lub kilkanaście batonów, co biorąc pod uwagę ceny zdrowych słodkości w sklepach ekologicznych, pozwala na dużą oszczędność.

Chudnij ze smakiem

Jedną z przyczyn, dla których wiele osób nie może pozbyć się zbędnych kilogramów, jest przywiązanie do cukrów prostych, powodujących nagłe zwiększenie stężenia glukozy we krwi. Tymczasem, gdy zastąpimy je węglowodanami złożonymi, energia z pożywienia uwalniana jest stopniowo – więc koniec z atakami wilczego głodu. Jednym z najpopularniejszych źródeł cukrów złożonych jest owsianka albo… nasze owsiane batoniki: https://uwielbiam.pl/przepis/owsiane-batoniki Morele, żurawina i miód dodają im słodyczy, a dzięki kakao zyskują wyrafinowany i głęboki smak, więc pokocha je cała rodzina.

Zdrowotna bomba

Magnez, cynk, potas, wit. B i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik – nasza kolejna propozycja to prawdziwa gratka dla amatorów zdrowego stylu życia. Pyszne migdałowo-orzechowe batoniki o smaku figowym przygotujemy w 15 minut: https://uwielbiam.pl/przepis/sniadaniowe-batoniki-z-ziaren-i-figowego-dzemu – ich jedyną wadą jest fakt, że są zjadane zbyt szybko. Dodatek figowego dżemu w tym przypadku działa uzależniająco, ale nie obawiajmy się. Figi są wspaniałym źródłem magnezu, potasu, a także wzmacniającego kości wapnia, co docenią zwłaszcza weganie i osoby nietolerujące laktozy.

Dla najmłodszych

Jeżeli nie wierzycie, ze wasze pociechy dadzą się przekonać do płatków owsianych, spróbujcie zacząć od znajomych smaków. Batoniki na bazie Mlekołaków https://uwielbiam.pl/przepis/batoniki-sniadaniowe zawierają miód, kakao i gorzką czekoladę, są zatem zdrowsze od popularnych słodkości znanych ze sklepowych półek, a smakują wyśmienicie. Gwarantujemy, że Wasze dzieci je pokochają – pytanie tylko, czy wytrzymają 2 godziny, aby masa zdążyła stężeć w lodówce.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj