Przepis na omlet - jak zrobić dobry omlet?

Domowy przepis na omlet

Czasem w życiu każdego człowieka przychodzi taki czas, gdy w szafkach pustka, w lodówce tylko światło, a w spiżarce pajęczyny zamiast jedzenia. I w momencie, gdy przeszukujemy półki odzywa się nasz żołądek. Burczy. W takich momentach warto zrobić coś nie wymagającego wielu składników, a zarazem pożywnego. Najlepiej: omlety.

Składniki

Do wykonania omletu (jedna porcja) będziemy potrzebować:

  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • Trochę mleka

Jak zrobić omlet?

  1. Do miski wsypać mąkę, dolać mleka i dodać oba jajka. Całość dobrze wymieszać i doprawić szczyptą soli. Roztrzepać i doprowadzić do momentu, aż masa będzie w miarę gładka.
  2. Na patelni rozgrzać olej. Wylać masę na rozgrzany olej i chwilę odczekać. Następnie przewrócić omlet na drugą stronę i odczekać aż się usmaży.

Z czym podać omlet?

Omlet najlepiej smakuje z konfiturą – dżem truskawkowy, wiśniowy, śliwkowy, brzoskwiniowy czy porzeczkowy sprawdzi się świetnie. Wystarczy rozsmarować go na omlecie i gotowe.

Omlet świetnie też smakuje doprawiony cukrem pudrem czy przygotowany w wersji z pomidorami, szczypiorkiem lub podany w wariancie z kawałkami kiełbasy 🙂

Co jeszcze warto wiedzieć o omletach?

Jak mogliście zauważyć omlet to bardzo prosta potrawa, która nie wymaga składników trudno dostępnych czy z najwyższej półki. Wersji omletu jest tyle, ilu ludzi na ziemi, więc możecie wciąż testować coraz to nowsze, aż traficie na taką, która wam posmakuje najbardziej. Może będzie to na słono? Może słodko? A może na ostro? To już zależy wyłącznie od was.

 

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj