Mąka pszenna otrzymywana jest z ziaren pszenicy. Jej duża popularność sprawiła, że jest to podstawowy składnik wszelkiego rodzaju wypieków, a także dań na podstawie mąki. Mąka pszenna jest bardzo bogata w gluten, co gwarantuje szybkie wyrastanie, oraz elastyczność ciast. Co więcej, posiada różnorodne odcienie w zależności od zawartości zmielonej okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Pszenna odmiana mąki jest najbardziej oczyszczona z okrywy, przez co jest najbielsza w przeciwieństwie do np. odmiany razowej, która jest pełnoziarnista i zawiera bardzo dużo zmielonej okrywy ziarna. Poznajmy więc bliżej mąkę pszenną, jej typy i właściwości.
Mąka pszenna rodzaje
Poza kolorem, który można określić gołym okiem, mąkę pszenną można również rozróżnić na typy. Każdy typ jest wskaźnikiem zawartości popiołu w mące. Im więcej popiołu tym jest ona bogatsza i cięższa, przez co jej typ rośnie. Można więc wyróżnić mąki: typ 500 gdzie popiołu jest 0,5% oraz mąki o typie 2000 gdzie popiołu jest 2% w 100 kg mąki. Z najpopularniejszych typów można wyróżnić:
Mąki pszenne jasne typu 450, 500 i 550 gdzie typ 450 to mąka tortowa – doskonale nadaje się do ciast. Natomiast typ 500 krupczatka zapewnia doskonałe ciasta półkruche. Istnieje także odmiana maki pszennej typ 500 wrocławska, którą stosuje się do ciast drożdżowych, francuskich i naleśników. Typ 500 poznańska to wspaniała baza pod pierogi, kluski i pizzę. Warto również wspomnieć o typie 550, czyli inaczej zwanej mące luksusowej, stosowanej głównie do ciast drożdżowych i smażonych.
Mąki typ 650 zazwyczaj stosuje się do wypieków bułek oraz innego rozmaitego pieczywa. Niemniej jednak do pieczenia chleba najlepsze są mąki typ 750 i 850.
Istnieją również mąki pszenne o typie 1850 inaczej zwane graham. Są delikatniejsze od odmiany razowej typ 2000 niemniej jednak również bogate w liczne składniki odżywcze, błonnik i otręby.
Mąka pszenna właściwości
Jak już wspomnieliśmy im ciemniejsza mąka i wyższy jej typ tym jest zdrowsza. W takich mąkach znajduje się dużo otrąb i składników odżywczych. Jasne odmiany podczas produkcji tracą część składników mineralnych. Niemniej jednak wciąż znajduje się w nich dużo węglowodanów, błonnik, wapń oraz żelazo. Mąka biała w przeciwieństwie do razowej zawiera także dużo skrobi. Posiada także sporo błonnika, a odmiany o niskim typie zawierają żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk i są lekkostrawne, więc zaleca się ich spożywanie osobom na diecie.
Mąka pszenna zawiera także gluten, więc nie powinna być podawana chorym na celiakie.