Szukasz pomysłu na pyszne, sycące i szybkie dania? Z warzyw można przygotować znakomity obiad lub kolację dla całej rodziny. Możliwości jest mnóstwo! Sprawdź najlepsze inspiracje na posiłki z udziałem warzyw, które przygotujesz w ekspresowym tempie. Zaskoczą nie tylko wegetarian!

Sałatki z selera na każdą okazję

Seler to warzywo, z którego można przygotować wiele dań – zarówno na spotkanie w gronie znajomych, rodzinny obiad czy lunch do pracy. Świetnym pomysłem jest dodanie selera do tradycyjnej sałatki jarzynowej, która sprawdzi się nie tylko od święta, ale również na co dzień. Dopełnieniem tego dania będzie oczywiście aksamitny majonez, który wpływa nie tylko na smak, ale również konsystencję sałatki – dobrym wyborem może okazać się gęsty Majonez Dekoracyjny WINIARY. Sałatka z selera doskonale komponuje się ze słodkimi dodatkami, takimi jak rodzynki, jabłka czy marchew. W daniach można wykorzystać również selera naciowego o ostrym, charakterystycznym smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podczas przygotowania tej potrawy wykorzystać także inne składniki. Sałatka z selera znakomicie komponuje się z jajkami ugotowanymi na twardo, papryką, kukurydzą, cebulą czy szczypiorkiem.

Różnorodne dania z cukinii

Dania z cukinii to znakomity pomysł na ciepły i sycący obiad. Jedną z propozycji jest zapiekanka warzywna z brokułami, ziemniakami i cebulą, zwieńczona sosem beszamelowym. Fani mięsa mogą dodać do dania z cukinii podsmażoną kiełbasę, która sprawi, że zapiekanka będzie jeszcze bardziej sycąca. Warto wykorzystać WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką, dzięki któremu danie zyska jeszcze więcej wyrazistego smaku. Istnieje Jeśli chcemy przygotować dania z cukinii, warto poznać także kilka propozycji dań wegetariańskich – gulasz warzywny, nadziewana cukinia, wytrawne mini tarty, surówka z cukinii, marchewki i jabłka, a nawet aromatyczne ciasto cytrynowe z cukinią!

Warzywne kotlety

Czasami warto nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć zupełnie nowe dania warzywne. Doskonałym zamiennikiem mięsa będą kotlety z kaszy jęczmiennej z koperkiem, mini kotlety z gotowanych ziemniaków, kotlety z ciecierzycy, bobu lub fasoli. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko – wystarczy wszystkie składniki wyrobić, jak tradycyjne kotlety mielone i usmażyć na złoty kolor. Znakomicie komponują się z puree ziemniaczanym lub kalafiorowym oraz ulubioną surówką.

Makaron w wielu odsłonach

Makaron doskonale smakuje nie tylko w postaci tradycyjnego spaghetti czy carbonary, ale również z warzywami. Można z niego stworzyć pyszne, sycące i łatwe danie z dodatkiem warzyw, takich jak brokuły, pieczarki, pomidorki koktajlowe, cukinia, szpinak czy szparagi. Możliwości jest wiele! Potrawy z makaronem przygotowuje się w ekspresowym tempie – wystarczy tylko ugotować ulubiony makaron i podsmażyć na patelni warzywa. Dopełnieniem dania może być sos śmietanowy lub pomidorowy. W daniach z makaronem nie musimy używać tradycyjnego penne, tagliatelle czy spaghetti. Równie dobrze sprawdzi się gnocchi, muszelki czy kokardki. Tak naprawdę z każdego makaronu można stworzyć znakomite dania obiadowe na gorąco lub sałatki na zimno.

Warzywa kryją w sobie ogromny kulinarny potencjał, który warto wykorzystać. Niezależnie od tego, czy planujemy przygotować dodatek do obiadu, prosty lunch do pracy czy wytrawną kolację dla bliskich – możliwości na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele!

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj