Cannelloni - 5 pomysłów na nadzienie

Kuchnia włoska jest uwielbiana przez wiele osób. Nie jest to nic dziwnego – potrawy takie jak różnego rodzaju makarony, czy pizza zdobywają serca zarówno smakoszy, jak i tych mniej wybrednych osób. Za jedno z bardzo interesujących dań z pewnością można uznać cannelloni. Jest to rodzaj makaronu w kształcie przypominającego sporych rozmiarów rurkę, a zwyczajowy sposób podania uwzględnia nadzienie w środku.

  1. Cannelloni z mięsem
  2. Cannelloni z kapustą i grzybami
  3. Cannelloni ze szpinakiem i serem
  4. Cannelloni z rybą
  5. Cannelloni z owocami

Cannelloni z mięsem

Wersja cannelloni z farszem mięsnym ma rozmaite odsłony. Możemy też urozmaicić potrawę i wzbogacić ją za pomocą sosu. Tutaj warto zdecydować się na klasyczny pomidorowy, chociaż inne alternatywy, takie jak chociażby sos czosnkowy, także mogą smakować wybornie. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to często wspomina się mielone, choć inne rodzaje w drobnych kawałeczkach również powinny się sprawdzić.

Cannelloni z kapustą i grzybami

Taki wariant cannelloni może kojarzyć się w bożonarodzeniowym klimatem i niewątpliwie ma potencjał, aby przypaść do gustu miłośnikom pierogów o podobnym farszu. Choć nie jest to zbyt wymyślna kombinacja, to wiele osób bardzo ceni sobie tego rodzaju nadzienie. Wypróbowanie makaronowej wersji tradycyjnego dania może być całkowicie nowym doświadczeniem.

Cannelloni ze szpinakiem i serem

Szpinak ostatnimi czasy jest bardzo popularny. W wielu rodzajach diet się o nim wspomina, a ponadto szeroko komentowane są jego właściwości. Powinniśmy pamiętać, że szpinak, który ma dosyć subtelny smak, powinien zostać wzbogacony o czosnek. Nie zawadzi również odrobina śmietany. Warto pokusić się też o dodanie sera. Może to być feta, ale także parmezan.

Cannelloni z rybą

Również rozmaite ryby mogą stanowić doskonałe uzupełnienie cannelloni. Tutaj także istotną rolę może odegrać sos – dobrze, aby byłby on odrobinę kwaskowaty. W końcu nie bez powodu wiele osób tak chętnie skrapia ryby cytryną. Możemy również zastosować rozmaite dodatki, na przykład brokuły lub również szpinak.

Cannelloni z owocami

Podobno Włosi uważają jedzenie makaronu z owocami za profanację, jednak w naszych stronach bardzo dobrze się to przyjęło. Możemy spróbować klasycznych opcji z wiśniami, czy truskawkami lub odrobinę zaszaleć. Jeśli chcemy, można delikatnie posypać danie cukrem.

Dodatkowe informacje na temat cannelloni można znaleźć chociażby na Arrighi.pl. Tworzenie interesujących kompozycji smakowych może być wciągające i jeśli chcemy spróbować czegoś nowego, to warto się zastanowić nad urozmaiceniem makaronowych potraw.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj