Jak zrobić przecier pomidorowy?

Domowy przecier pomidorowy – jak go zrobić?

Nic nie smakuje lepiej jak zupa pomidorowa lub sos z własnoręcznie zrobionego przecieru. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a jakość i smak nieporównywalna do tych, które są dostępne na sklepowych półkach. Przecier wykonasz z pomidorów każdego rodzaju, jednak najbardziej odpowiednie będą te o owalnym kształcie, ponieważ są bardziej zwarte i mają mniej soku.

Do wykonania przecieru (ok. 6 słoików) będą Ci potrzebne:

  • 6 kg pomidorów
  • kwasek cytrynowy (1/3 łyżeczki na 1 słoik)
  • przyprawy: sól (1 łyżka), pieprz i cukier (do smaku), ewentualnie granulowany czosnek

Sposób przygotowania przecieru:

  • Umyj pomidory i pokrój na ćwiartki, wrzuć do dużego garnka. Gotuj na wolnym ogniu, co chwilę mieszając, aż do momentu wrzenia.
  • Ugotowane pomidory rozgnieć używając tłuczka do ziemniaków, a następnie porcjami przecieraj przez sito, tak aby zostały na nim skórki. W razie potrzeby czynność możesz powtórzyć.
  • Przecier przelej do garnka, w którym gotowały się pomidory, dodaj 1 łyżkę soli oraz dopraw do smaku pieprzem i cukrem. Możesz również dodać czosnek granulowany, aby przecier był bardziej aromatyczny. Gotuj bez przykrycia do momentu uzyskania pożądanej konsystencji (czas gotowania: około 1 godziny)
  • Do każdego słoika wsyp 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego, nalej porcję przecieru, szybko zakręć wieczko i odwróć słoik do góry dnem (pozostaw do wystygnięcia w tej pozycji)

Gotowy przecier możesz przechowywać w piwnicy nawet do roku. Ciesz się smakiem lata zamkniętym w słoiku kiedy tylko zechcesz! Smacznego!

przecier pomidorowy przepis, jak zrobić przecier pomidorowy, przepis na przecier pomidorowy, domowy przecier pomidorowy, przecier pomidorowy domowy, przecier pomidorowy jak zrobić, przecier pomidorowy przepisy, przecier pomidorowy domowy przepis, przecier pomidorowy przepis domowy, przepis na rydze w przecierze pomidorowym, przecier pomidorowy na zimę przepis, przecier pomidorowy z bazylią przepis, sos do spaghetti z przecieru pomidorowego przepis, przecier pomidorowy przepis bez pasteryzowania, przecier pomidorowy domowej roboty, jak zrobić przecier pomidorowy thermomix, przecier pomidorowy przepis thermomix, jak zrobić gęsty przecier pomidorowy, przecier pomidorowy przepis na zimę, thermomix przepisy przecier pomidorowy, przetwory domowe przecier pomidorowy, pomidorowy przecier przepis, przecier pomidorowy własnej roboty przepis

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

1 KOMENTARZ

  1. Przetwory pomidorowe, szczególnie te przygotowane w domu są bardzo zdrowe. Co ciekawe mają więcej likopenu – związku, który chroni nas przed nowotworami od świeżych warzyw 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj