Jak zrobić domowy chrzan?

Przepis na domowy chrzan

Potrzebne produkty:

1) 0,5 kg świeżego chrzanu

2) 1/2 cytryny

3) sól himalajska do smaku

4) cukier do smaku

5) woda

6) łyżeczka śmietany

Przygotowanie domowego chrzanu:

Krok 1:

Świeży chrzan dokładnie umyć i oczyścić z pozostałej na nim ziemi. Następnie obrać ze skórki obieraczką do warzyw. Należy zrobić to bardzo dokładnie pozbywając się wszelkich plam i niedoskonałości. Jeszcze raz dokładnie opłukać i pozostawić do wyschnięcia.

Krok 2:

Tak przygotowany chrzan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Im drobniej starty chrzan tym więcej wydzielonego aromatu. Dobrym sposobem na poradzenie sobie z drażniącym zapachem chrzanu jest wymoczenie chrzanu w zimnej wodzie, a następnie zmrożenie go w zamrażalce. Jednak jeżeli nie mamy na to czasu zaleca się otworzenie okien w celu uzyskania lepszej wentylacji.

Krok 3:

Na dno naczynka wlewamy trochę soku z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu chrzanu.

Krok 4:

Do startego chrzanu dodajemy trochę wrzącej wody, sól do smaku, cukier do smaku. Na koniec łyżeczkę gęstej śmietany. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 5:

Chrzan przekładamy do mniejszych słoików, ugniatamy i szczelnie zamakamy. Należy odstawić chrzan na około dwa dni do lodówki by smak się przegryzł. Zaleca się przechowywanie go w lodówce. Tak przygotowany chrzan ma ważność około 4 tygodni. Termin ważności jesteśmy w stanie przedłużyć dodając śmietanę przed samą konsumpcją.

Jest to łatwy i przyjemny sposób na zrobienie czegoś prostego i pysznego przy użyciu produktów które znajdziemy tak naprawdę wszędzie.

chrzan domowy, domowy chrzan, jak zrobić ćwikłę z chrzanem, chrzan jak zrobić, chrzan domowej roboty, chrzan domowy przepis, chrzan tarty domowy, jak zrobić chrzan domowy, przepis na chrzan domowy, domowy chrzan przepis, chrzan domowy przepisy, chrzan domowy z burakami, chrzan wielkanocny jak zrobić, ćwikła z chrzanem jak zrobić, jak zrobic chrzan domowy do sloikow, domowy chrzan tarty, przepis na chrzan domowej roboty, chrzan domowy w słoikach, chrzan tarty przepis domowy, chrzan domowy porady, domowa ćwikła z chrzanem, domowa ćwikła z chrzanem przepis, przepis na chrzan tarty domowy, chrzan domowy na zimę, chrzan przepis domowy

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj