Podstawowym elementem wyposażenia każdej kuchni, idącym w parze z garnkiem, jest patelnia. Służy ona nie tylko do smażenia, ale także do podgrzewania, grillowania lub duszenia różnego rodzaju potraw. Biorąc pod uwagę szeroki asortyment tego sprzętu na rynku, który różni się jakością, wielkością i ceną, musimy liczyć się z tym, że wybór patelni to nie przysłowiowa bułka z masłem. Dlatego warto zastanowić się przed zakupem, do jakiego rodzaju potraw konkretnie potrzebna jest nam patelnia oraz w jaki sposób chcemy ją myć.
Materiał jako podstawa wysokiej jakości sprzętu.
Jednym z najważniejszych aspektów, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze modelu, jest materiał, z którego została wykonana patelnia oraz powłoka, czyli jej wnętrze. Surowce te różnią się od siebie pod względem przewodnictwa ciepła, co wpływa na szybkość smażenia. Występują:
- Patelnie stalowe – trwałe, wytrzymałe i odporne na zarysowania. Długo się nagrzewają, ale także długo wychładzają, dzięki czemu potrawy pozostawione
w naczyniu są dłużej ciepłe. Do smażenia konieczny jest tłuszcz. - Patelnie aluminiowe – bardzo lekkie, szybko się nagrzewają i równie szybko tracą ciepło, łatwo je utrzymać w czystości.
- Patelnie żeliwne – najtrwalsze ze wszystkich patelni. Posiadają grube dno, dzięki czemu równomiernie rozprowadzają ciepło, eliminując ryzyko przypalenia potrawy. Są jednak trudniejsze w czyszczeniu niż stalowe czy aluminiowe.
- Patelnie tytanowe – modele z najwyższej półki. Im grubsze ich dno, tym bardziej są odporne na uszkodzenia, przez co ich największą cechą jest wytrzymałość.
Wnętrze patelni jest równie istotne, jak to z czego ona jest zbudowana. Wyróżniamy powłoki teflonowe, ceramiczne i tytanowe. Każda z nich zapobiega przywieraniu potraw, ale nie wszystkie są odporne na uszkodzenia.
Tylko w przypadku patelni tytanowej do mieszania jedzenia można używać metalowych sztućców, do reszty lepiej stosować drewniane łyżki.
Ranking patelni – warto skorzystać z rankingu, aby znaleźć patelnie odpowiednią dla naszych potrzeb np.: https://hishine.pl/ranking/patelni/ – rekomendowane przez specjalistów, ranking, lista przygotowana z myślą o użytkownikach.
Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając patelnię?
Aby patelnia nam długo służyła, należy sprawdzić, czy dany model nadaje się do stosowania w kuchence gazowej lub indukcyjnej. Ważny jest także jej rozmiar – wyróżniamy małe patelnie o średnicy 20 cm i większe 26 cm oraz sposób mycia – nie każdy model można myć w zmywarce. Warto także zastanowić się nad patelniami do specjalnych zastosowań. Są to między innymi patelnie do jajek, naleśników lub paelli.