Biała herbata ma długą listę zalet. Pozytywnie wpływa na pracę organizmu i wygląd skóry. Co więcej, ma bardzo delikatny smak i aromat, który docenia coraz więcej osób. Choć nie jest tak popularna, jak herbata czarna i zielona, warto wiedzieć, w jaki sposób się ją produkuje.

Proces produkcji

Biała herbata powstaje w bardzo podobny sposób, co jej kolorowe odpowiedniczki. Na początku należy oczywiście zebrać młode liście. Niektórzy producenci decydują się na zbiory ręczne, inni robią to mechanicznie. Obydwa sposoby mają swoje zalety i wady. Herbaty zbierane z pomocą maszyn są z pewnością dużo tańsze. Kolejnym krokiem jest ułożenie liści i pozostawienie ich do zwiędnięcia. Znacznie zmniejsza to zawartość wody, a tym samym ułatwia następny etap. Jest nim oczywiście suszenie. W tym momencie po raz kolejny niezbędne okazują się maszyny. Oczywiście zdarzają się sytuacje, gdzie liście herbaty są suszone na słońcu, jednak częściej wykorzystuje się specjalne suszarki.

Na pewno warto

Największą zaletą białej herbaty jest to, że zawiera ona bardzo dużo przeciwutleniaczy. Wszystko to dzięki temu, że produkuje się ją z młodych liści. Antyoksydanty spowalniają proces starzenia komórek, zwalczając wolne rodniki. Uważa się również, że regularnie picie białej herbaty zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka. Kolejny ważny składnik tego naparu to katechiny. Te z kolei pomagają w ustabilizowaniu poziomu cholesterolu, tym samym pozytywnie wpływając na pracę układu sercowo-naczyniowego. Niewiele osób wie, iż „czysta” biała herbata sprawia, że na zębach nie rozwija się próchnica. Wystarczy regularnie ją pić i nie dodawać do niej cukru czy innych słodzików.

Odpowiednio przygotowana

Białą herbatę należy zaparzać w ściśle określony sposób. Woda, którą susz zostanie zalany nie powinna być wrząca, a proces parzenia nie może trwać dłużej niż pięć minut. Po tym czasie herbata może stracić swój delikatny smak i stać się nieco gorzka.

Herbaciani smakosze z pewnością docenią walory smakowe białej herbaty. Dla osób, które lubią urozmaicenia dobrym pomysłem będzie wybranie tego naparu z różnymi dodatkami. Na stronie Big-active.pl można znaleźć między innymi białą herbatę z aloesem czy tajską cytryną i kwiatem granatu. Te oryginalne połączenia smaków nie wpływają negatywnie na delikatność białego naparu, a podkreślają jego wyjątkowość.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj