Nie łudźmy się – w domowej kuchni trudno jest przyrządzić pizzę o jakości zbliżonej do tej serwowanej w wyśmienitej pizzerii. Aby zagwarantować sobie doskonały smak i aromat konieczny jest specjalistyczny piec do pizzy. Jest jednak kilka trików, dzięki którym można uzyskać nieco podobny do oryginału efekt.

Piec do pizzy a piekarnik elektryczny

W profesjonalnych piecach do pizzy temperatura może osiągać aż 500 stopni, co stanowi nieosiągalną wartość dla domowych piekarników. Żaden z nich nie jest w stanie osiągnąć takich parametrów. W pizzerii wypiek trwa dosłownie kilka minut, a szybkie pieczenie odpowiada za smak i wygląd, który w domu jest nie do uzyskania.

Piec do pizzy byłby znakomitym rozwiązaniem, ale w warunkach domowych musimy radzić sobie bez specjalistycznych urządzeń. Warto zastosować różne triki, aby mimo wszystko uzyskać jak najlepszy efekt.

Jak przyrządzić smaczną pizzę w domowej kuchni?

Producenci nie wymyślili jeszcze urządzenia jak piec do pizzy do zastosowań domowych, dlatego też musimy radzić sobie inaczej. Przede wszystkim usuń z piekarnika blachy, które mogą zakłócić obieg powietrza, a następnie ustaw temperaturę maksymalną i włącz termoobieg.

W pizzerii placek umieszcza się bezpośrednio na rozgrzanej płycie, w domu służy do tego cienka blaszka. Warto też umieścić pizzę pod blachą ułożoną do góry dnem, dzięki czemu równomiernie rozprowadzisz ciepło, a ciasto upiecze się idealnie. Po 10 minutach będzie gotowa – gorąca, pachnąca i delikatnie chrupiąca. Jeśli używasz kamienia, poziom nie ma takiego znaczenia.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Aby brzegi były delikatnie zrumienione, posmaruj je przed pieczeniem niewielką ilością oliwy. Nie nakładaj dużo sosu, aby nie rozlał się po brzegach. Pamiętaj też, że warzywa puszczają wodę – podobnie jak tanie i słabej jakości wędliny – dlatego nie może ich być zbyt wiele. Jeśli dany składnik możesz odsączyć, np. pieczarki czy mozzarellę, warto o tym pamiętać.

Zadbaj o produkty wysokiej jakości

Aby pizza nie odbiegała od serwowanej w restauracji włoskiej, musisz użyć oryginalnych i dobrej jakości produktów. Unikaj tanich wędlin i produktów seropodobnych, a także gotowych sosów pomidorowych. Używaj oliwy z oliwek, nie zastępuj jej np. olejem słonecznikowym czy innym. Dodatków na pizzę używaj z umiarem – wystarczą pomidory, mozzarella i bazylia, aby uzyskać pyszny klasyczny placek.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj