Naleśniki? To lubię!

Kto z nas nie pamięta tych dziecięcych popołudni, gdy mama w kuchni smażyła naleśniki… Momenty beztroski mieszały się z pysznym smakiem i trudnym wyborem: zjeść „naleśniora” z dżemem, z serem, czy z czekoladą? Przedstawiamy niezawodne sposoby na doskonałe naleśniki. Jak je usmażyć?

Ciasto naleśnikowe to klucz

Przede wszystkim należałoby rozpocząć od ciasta. To ono tworzy naleśnika i sprawia, że jest on dość pulchny, delikatny i cienki, ale przy tym kruchy i smakowity. Podstawą jest oczywiście mąka oraz jajka. Do tego z pewnością należałoby dorzucić coś tłustego, oliwę lub nieco masła, oraz szczyptę soli. W wielu przypadkach dodaje się także mleka do smaku i wyglądu, dzięki czemu naleśnik robi się bardziej jasny. Kluczem jest jednak woda, a dokładnie dodatek wody gazowanej. Jednak ile osób, tyle przepisów, a po więcej warto sięgnąć na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Dobra patelnia

Skoro mamy już ciasto – powinno być lejące, ale nie wodniste oraz delikatnie gęste, ale nie stojące, bardziej rzadkie niż gęste – możemy zabrać się za smażenie. Kluczem jest patelnia. Musi być płaska i posiadać nieprzywierającą powłokę. Naleśniki można smażyć na normalnej patelni, jednak będzie to nieco trudniejsze i wymagało wprawy. W tym wypadku zatem musimy zainwestować w dobrą patelnię oraz co nieco oleju. Ciasto wlewamy na średni ogień, by nie ściąć go od razu. Okrężnymi ruchami rozlewamy je po patelni i formujemy okrąg.

Nadzienie może być zagadką

Chcecie wiedzieć jak zrobić doskonałego naleśnika? Zapytajcie samych siebie! Jeśli mamy ciasto, warto poszukać inspiracji, np. na stronie wkuchnizwedlem.wedel.pl lub innym portalu kulinarnym, co do tego, co się znajdzie w środku, czyli nadzienia. Możliwości jest wiele. Mogą to być naleśniki na słodko, z serem, śmietaną i cukrem lub dżemem albo sosem czekoladowym. Mogą zawierać owoce i czekoladę lub być daniem mięsnym. Wybór należy do Ciebie, dlatego warto byś eksperymentował w poszukiwaniu własnego smaku.

Sekretem naleśników jest odpowiednio cienko wylane ciasto na nie za gorącą patelnię oraz dodatek wody gazowanej do ciasta. Dzięki temu uzyskasz smak, którego nie zapomnisz Ty i Twoje dzieci.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

1 KOMENTARZ

  1. Ja uwielbiam chodzić po różnych naleśnikarniach i tam kosztować tych pyszności. A od czasu do czasu robię sam ale to już takie extra naleśniki. 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj