Nóż do kebaba musi się znaleźć w każdym lokalu gastronomicznym serwującym to popularne tureckie danie. Do wyboru są modele ręczne i elektryczne. Szczególnie godne polecenia są te drugie. Znacznie przyspieszają bowiem pracę. Na jaki model się zdecydować?

Elektryczny nóż do kebaba – jakie rodzaje są do wyboru?

Elektryczne noże do kebaba mogą mieć prostą rękojeść lub uchwyt w formie tzw. pistoletu. Tego typu urządzenia znaleźć można m.in. w szerokiej ofercie sklepu internetowego uyarkebab.pl. Za wygodniejsze w eksploatacji uchodzą noże do kebaba z prostym uchwytem. 

Eksperci są zdania, że przy wyborze omawianego sprzętu należy mieć na uwadze nie tylko parametry samego noża, ale i jego kształt. Powinien być on ergonomiczny. Na szczęście wybór na rynku jest dzisiaj tak szeroki, że nikt nie powinien mieć z tym problemu. 

Jak znaleźć idealny nóż elektryczny do kebaba?

Najprostsze elektryczne noże do kebaba cechują się wydajnością dobową na poziomie około 30 kilogramów. Najbardziej wytrzymałe modele są w stanie ciąć do 200 kilogramów mięsa na dobę. To właśnie wydajność jest najważniejszym kryterium przy wyborze noża do kebaba.

Na uwadze trzeba mieć ponadto moc, średnicę ostrza tnącego (bywa ono gładkie lub ząbkowane) oraz prędkość obrotową. Elektryczne noże do kebaba wymagają przy tym regularnej konserwacji. Systematycznie należy także wymieniać ostrza tnące, gdyż ich nadmierne zużycie prowadzić może do uszkodzenia łożyska i awarii całego urządzenia. 

Nóż do kebaba – elektryczny, a może ręczny?

Jak już wspomniano, nóż do kebaba musi się znaleźć na wyposażeniu każdego punktu gastronomicznego serwującego kebaby czy gyrosy. Wciąż dużą popularnością na rynku cieszą się noże ręczne z ostrzem o długości do 50 cm. Wyposażone są na ogół w uchwyt wykonany z tworzywa sztucznego i nieźle leżą w dłoni. Pozwalają na krojenie cienkich plastrów upieczonego mięsa na tacę lub szufelkę. 

Jednak dzisiaj stawia się zazwyczaj na elektryczne noże do kebaba. Trudno się temu dziwić, bo mają one całkiem sporo zalet. Są wydajne, raczej bezproblemowe w obsłudze i wytrzymałe. Trzeba jednak pamiętać o tym, że są to jednocześnie urządzenia dość skomplikowane. Dlatego podczas ich zakupu nie można kierować się jedynie ceną. Bardzo niska cena niestety idzie często w parze z niską jakością. Kluczem do sukcesu jest wybór noża do kebaba dostosowanego pod względem wydajności do potrzeb lokalu. Sprzęt pracujący na granicy swoich możliwości szybko się bowiem zepsuje. 

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj