Jedzenie wędlin może zwiększyć ryzyko zakażenia Listerią. Jest to bakteria powodująca zapalenie opon mózgowych, mózgu i posocznicę. Najczęściej występuje w wędlinach. Kiedy listeria dostanie się do naszego organizmu, pojawi się infekcja bakteryjna, zwana listeriozą.

Do jej typowych objawów można zaliczyć gorączkę, nudności, wymioty i ból brzucha. Nieleczona infekcja może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Aby ją wyleczyć, najczęściej pacjent przyjmuje dożylnie antybiotyki podczas pobytu w szpitalu. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co kupujemy. Powinniśmy dbać również o to, aby odpowiednio przechowywać mięso.

Kupuj mięso mądrze

Kupując mięso w sklepie, upewnij się, że jest zamrożone, a nie rozmrożone. Sprawdź datę spożycia i upewnij się, że produkt jest jeszcze świeży. Przejrzyj dokładnie opakowanie pod kątem wycieków i rozdarć. Jeśli kupujesz duże porcje i nie gotujesz codziennie, wybierz mięso w mniejszych opakowaniach. Nie bierz na zapas. Dzięki temu unikniesz rozmrażania i ponownego zamrażania.

Przechowuj w odpowiedniej temperaturze.

Pamiętaj o tym, aby mięso, w tym wędliny przechowywać w odpowiedniej temperaturze. Należy je włożyć do lodówki lub zamrażarki w ciągu 2 godzin od zakupu. Jeśli chcesz, by mięso wytrzymało miesiąc, upewnij się, że zamrażarka ustawiona jest na prawidłową temperaturę. Jeśli włożysz je do lodówki, musisz je zjeść w ciągu 3 dni. Wyrzuć wszelkie chłodzone resztki. Nie jedz ich. Wołowiny lub jagnięciny nie można gotować, jeśli przechowujesz ją dłużej niż 5 dni. Zanim włożysz mięso do zamrażarki, upewnij się, że bezpiecznie je zawinąłeś. Dzięki temu ochronisz inne produkty.

Odmrażaj we właściwy sposób

Rozmrażanie w lodówce przebiega powoli. Upewnij się, że mięso znajduje się w szczelnym pojemniku i nie kapie na inne produkty. Woda z kranu przyspieszy odmrażanie. Sprawdź, czy mięso jest dobrze w plastikowej torbie i zmieniaj wodę co pół godziny. Kuchenka mikrofalowa też może ułatwić rozmrażanie. Gotuj mięso natychmiast po odmrożeniu. Nie rozmrażaj na raz dużych porcji i nie zamrażaj ich ponownie.

Pamiętaj o dacie ważności.

Listeria najczęściej pojawia się w zepsutym mięsie. Dlatego nie trzymaj go w lodówce lub zamrażarce dłużej, niż jest to zalecane. Spożywanie mięsa po terminie wpływa nie tylko na jego smak i zapach, ale również na nasze zdrowie. O ile nie podano inaczej, najlepiej przechowywać zamrożone wędliny. Gotowana, zamrożona szynka jest świeża przez 2 miesiące. Powinna być zapakowana i nieotwarta. Po otwarciu może ją jeść przez 4 dni.

W przypadku mielonego świeżego kurczaka lub indyka, jeśli nie jest otwarty, możesz go przechowywać przez 9 miesięcy. Nuggetsy z kurczaka możemy trzymać w zamrażarce przez 3 miesiące. Mięso należy trzymać w zamrażarce w zamkniętych szczelnie pojemnikach próżniowych.

Cięte na zimno, gotowane lub wstępnie ugotowane wędliny są zwykle pakowane próżniowo. Po otwarciu opakowania istnieje ryzyko zanieczyszczenia, ponieważ wchodzi w kontakt z tlenem. Szczelny pojemnik zmniejszy ryzyko natlenienia i dalszego zanieczyszczenia. Chroni przed bakteriami.

Owiń papierem pergaminowym.

Jeśli nie masz szczelnego pojemnika, możesz owinąć mięso papierem pergaminowym. W ostateczności możesz użyć folii aluminiowej. Owiń mięso w taki sposób, aby nie było szans na przedostanie się do niego powietrza. Złóż wszystkie rogi dwukrotnie. Pamiętaj, że wędliny tracą świeżość po otwarciu opakowania, dlatego owinięciu folią i pergaminem, zjedz je w ciągu 3-4 dni.

Nie dodawaj żadnych środków konserwujących. Pakowane wędliny są wypełnione konserwantami, głównie azotanem sodu, aby ochronić je przed bakteriami. Pamiętaj, aby jeść mięsa po terminie. Jeśli dodasz do nich sok z cytryny, ocet lub sól, zwiększasz ryzyko niezdrowych reakcji chemicznych.

Autor: polskiesklep.de

Artykuł został przygotowany przez pl.polskiesklep.de oferujący Polskie wędliny z dostawą do domu w Niemczech.

Nazywam się Jola. Moją życiową pasją jest gotowanie i pieczenie. W kuchni pichcę od ponad 30 lat. Moją specjalnością są domowe dania i wypieki na każdą kieszeń. Zapraszam do zapoznania się z moimi autorskimi przepisami i poradami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj